Κόσμος

ΕΕ και διεθνής ελάχιστος φόρος

Πιο ειδικά, στόχος της οδηγίας είναι να αποτραπεί η μετατόπιση των εταιρικών κερδών σε φορολογικούς παραδείσους

Τα κράτη της ΕΕ αγωνίζονταν για μήνες, αλλά τη Δευτέρα, σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα, αφού οι Βρυξέλλες επιθυμούν επίσης να εφαρμόσουν τον παγκόσμιο, τον διεθνή ελάχιστο φόρο για τις μεγάλες εταιρείες.

Συγκεκριμένα, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια σημαντική οδηγία για την εφαρμογή του διεθνούς ελάχιστου φόρου για τις μεγάλες εταιρείες, όπως σχετικά ανακοίνωσε η Τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μετά από συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

Πιο ειδικά, στόχος της οδηγίας είναι να αποτραπεί η μετατόπιση των εταιρικών κερδών σε φορολογικούς παραδείσους. Οι διεθνείς εταιρείες με πωλήσεις τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα πρέπει να πληρώνουν φόρο τουλάχιστον 15%, ανεξάρτητα από το πού έχουν την έδρα τους.

Η οδηγία πρόκειται να μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως το τέλος του 2023.

Τη συμφωνία για το κείμενο εμπόδισε μόνο η Ουγγαρία. Τα φορολογικά ζητήματα απαιτούν πάντοτε ομοφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελείται από 27 διαφορετικές χώρες μέλη.

Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία «απείλησαν» την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι θα εμποδίσει την έγκριση του ουγγρικού σχεδίου για τη χρήση της βοήθειας της ΕΕ για τον κορωνοϊό. Ως αποτέλεσμα, το 70% των διαθέσιμων κονδυλίων της ΕΕ ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είχε λήξει στο τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, η ΕΕ και οι ΗΠΑ, μαζί με περίπου 130 άλλες χώρες, συμφώνησαν στο μεγάλο έργο της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ένα δεύτερο μέρος έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι οι διεθνείς ψηφιακές εταιρείες, όπως το Facebook για παράδειγμα, δεν φορολογούνται μόνο στη «χώρα καταγωγής» τους, αλλά και όπου δραστηριοποιούνται πραγματικά.

Ωστόσο, αυτό το μέρος του έργου είναι ακόμη σε εξέλιξη και απέχει πολύ από το να υλοποιηθεί πλήρως.