Κόσμος

Ερντογάν – Πούτιν για αέριο και στο βάθος οι «εκκαθαρίσεις» στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, με αντικείμενο το φυσικό αέριο και τα σιτηρά

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, με αντικείμενο το φυσικό αέριο και τα σιτηρά. Στο βάθος, όμως, της συζήτησης επανήλθε το παλαιό τουρκικό αίτημα για εισβολή και «εκκαθαρίσεις», όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ερντογάν συζήτησαν την προμήθεια σιτηρών και ένα περιφερειακό έργο φυσικού αερίου σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δύο χώρες.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν έχει λάβει μέρος στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία, η οποία θεωρείται από το Κρεμλίνο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Άγκυρα, ωστόσο, παρενέβη ως μεσολαβητής, με τα Ηνωμένα Έθνη, για μια συμφωνία, η οποία θα εγγυάται τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αυτού του τροφίμου στον κόσμο.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ειλικρινή του επιθυμία ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μίλησε με τον αρχηγό του Κρεμλίνου Πούτιν για την επέκταση της συμφωνίας σιτηρών για εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας σε άλλα αγαθά. Ζήτησε, όμως, και έναν διάδρομο ασφαλείας στα σύνορα της χώρας του με τη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα αγαθά. Οι προετοιμασίες για την εξαγωγή τροφίμων και άλλων αγαθών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σταδιακά, όπως τόνισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται διάδρομος ασφαλείας στη Συρία.

Πιο αναλυτικά, ο Ερντογάν ζήτησε, επίσης, από τον Πούτιν έναν διάδρομο ασφαλείας πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορα της χώρας του με τη Συρία, σύμφωνα με όσα αναφέρει τα γραφείο του Τούρκου προέδρου. Η Τουρκία χρησιμοποιεί επί του παρόντος αεροπορικές επιδρομές κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας) στη Συρία και απειλεί με χερσαία επίθεση.

Από την πλευρά της, η Ρωσία είναι ο κύριος υποστηρικτής του Σύρου ηγέτη Μπασάρ αλ Άσαντ και εργάζεται για τη συμφιλίωση μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ, τους τελευταίους μήνες.

Ο Ερντογάν θέλει, από την πλευρά του, να «εκκαθαρίσει» τον βορρά από τις κουρδικές δυνάμεις και απευθύνει έκκληση στον Πούτιν. «Είναι σημαντικό και προτεραιότητά μας να καθαρίσουμε κατά μήκος των συνόρων την περιοχή από τρομοκράτες, βάθους τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το μνημόνιο του Σότσι το 2019», υπογράμμισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία. σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «το πρόβλημα» της επίλυσης της σύγκρουσης στη Συρία με βάση τον σεβασμό των όρων της ρωσοτουρκικής συμφωνίας του 2019. «Οι φορείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών θα επιδιώξουν στενές επαφές από αυτή την άποψη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική προεδρία.

Σημειώνουμε ότι ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απειλούσε από τον Νοέμβριο ότι θα ξεκινήσει χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τους μαχητές του YPG, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Οι κουρδικές δυνάμεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το 2019, μια συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας τερμάτισε μια άλλη τουρκική επίθεση, υποσχόμενη τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» 30 χιλιομέτρων για την προστασία της Τουρκίας από επιθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προέλθουν από το συριακό έδαφος. Μια συμφωνία με παρόμοιους όρους είχε συναφθεί χωριστά μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον το 2019.

Η Τουρκία επικρίνει τη Ρωσία, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι δεν σέβονται αυτές τις συμφωνίες και ότι απέτυχαν να απομακρύνουν το YPG από τα τουρκικά σύνορα. Μερικές εκατοντάδες στρατιώτες από τον διεθνή συνασπισμό έχουν αναπτυχθεί σε αυτήν την περιοχή στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF, όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι), που ηγούνται του αγώνα κατά της τζιχαντιστικής ομάδας Daesh που εκδιώχθηκε από τα προπύργια της στη Συρία το 2019.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη τουρκική χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία.

Πηγές: Deutsche Welle, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκική Προεδρία, Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ria.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο