Ελλάδα

Υδρογονάνθρακες: Σε πλήρη εξέλιξη έρευνες σε 6 παραχωρήσεις – Χάρτης της ΕΔΕΥΕΠ

Στον χάρτη της ΕΔΕΥΕΠ παρουσιάζονται τα θαλάσσια οικόπεδα όπου σεισμογραφικά σκάφη διενεργούν λήψη δεδομένων για πιθανούς στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ιόνιο και σε θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως δείχνει χάρτης που ανάρτησε στο LinkedIn η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Στον χάρτη της ΕΔΕΥΕΠ παρουσιάζονται τα θαλάσσια οικόπεδα όπου σεισμογραφικά σκάφη διενεργούν λήψη δεδομένων για πιθανούς στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, η ανάρτηση της ΕΔΕΥΕΠ αναφέρει ότι «σήμερα γιορτάζουμε την ολοκλήρωση ενός άλλου κρίσιμου ορόσημου για την προώθηση του εθνικού προγράμματος εξερεύνησης αερίου της Ελλάδας! Συγχαρητήρια στην Energean και την PGS για την επιτυχή ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο «Block 2».

Στο συγκεκριμένο μπλοκ, το σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion της νορβηγικής PGS ολοκλήρωσε, για λογαριασμό της Energean, τις εργασίες στη θαλάσσια παραχώρηση που έχει μισθώσει η ελληνική, εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, εταιρεία.

«Η ολοκλήρωση του προγράμματος ακολουθεί τις δισδιάστατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος, στο Νότιο και Κεντρικό Ιόνιο «Block Ionian» και «Block 10», αναφέρει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε. σχετικά με τις έρευνες που έγιναν στις αρχές του 2022 από την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ).

Η εταιρεία ξεκίνησε, την περασμένη εβδομάδα, τρισδιάστατες έρευνες στο «Block Ionian» με το σκάφος Ramform Hyperion της PGS το Ramform Hyperion, ενώ έπονται αντίστοιχες εργασίες και στο «Block 10».

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την απορία για την τωρινή προθυμία της νυν Helleniq Energy και πρώην ΕΛΠΕ για τρισδιάστατες θαλάσσιες έρευνες υδρογονανθράκων, τη στιγμή που η ίδια εταιρεία ήταν αυτή που επέστρεψε στο Δημόσιο, πριν από ένα περίπου χρόνο, την παραχώρηση του Πατραϊκού (και μαζί και τις χερσαίες παραχωρήσεις Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο, στην οποία είχε εντοπιστεί κοίτασμα βιογενούς αερίου). Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ένα πεδίο ώριμο από πλευράς ερευνών και έτοιμο για ερευνητική γεώτρηση, με την εκμεταλλεύσιμή του δυναμικότητα να υπολογίζεται σε 140 εκατ. βαρέλια, εκ των οποίων το 30% αφορά φυσικό αέριο, και με όλα τα τεχνικά assessments της πρώην ΕΔΕΥ και νυν ΕΔΕΥΕΠ να είναι θετικά. Κι όμως, μολονότι είχαν διενεργηθεί και τρισδιάστατα σεισμικά, η ερευνητική γεώτρηση ανεβάλλετο συνεχώς για μία τετραετία, ώσπου, τελικά, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες…

Η ΕΔΕΥΕΠ στην ανάρτηση της στο LinkedIn μιλά και για τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη στις παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και τις οποίες διενεργεί το σεισμογραφικό Sanco Swift της PGS.

Η ΕΔΕΥΠ αναφέρει ότι συνολικά εκτελέστηκαν έξι σεισμικές έρευνες σε ένα χρόνο, το οποίο, όπως επισημαίνει, πρόκειται για ένα εθνικό ρεκόρ στο ιστορικό των εξερευνήσεων στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ερευνών, το προσωπικό της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων  βρίσκεται στα σεισμικά πλοία, συνεργαζόμενο με τις ομάδες έρευνας για να διασφαλίσει ότι οι εργασίες ακολουθούν τα Περιβαλλοντικά Σχέδια Δράσης και διεξάγονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και περιβάλλοντος.

«Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων  φυσικού αερίου που μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας εφοδιασμού σε μια κρίσιμη στιγμή και να συνεισφέρουν πολύτιμους πόρους στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας και στις προσπάθειες για επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια», καταλήγει η ΕΔΕΥΕΠ.

πηγή:energia