Πολιτική

Όλο το παρασκήνιο της σύλληψης της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύας Καïλή

To ΠΑΣΟΚ, με τη σημαία του οποίου είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, προέβη στη διαγραφή της, μετά από σχετική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη

 Παρελθόν αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ η ευρωβουλευτής Εύα Καïλή, η οποία συνελήφθη στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής για συμμετοχή της σε υπόθεση διαφθοράς. Η υπόθεση αφορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού και βελγικού Τύπου, το Κατάρ, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

To ΠΑΣΟΚ, με τη σημαία του οποίου είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής, προέβη στη διαγραφή της, μετά από σχετική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Με βάση όσα αναφέρει έως αυτήν την ώρα η βελγική εφημερίδα «Le Soir» αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποιήθηκε έφοδος στο σπίτι της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Η ευρωβουλευτής συνελήφθη και, μαζί με αυτή, συνελήφθη και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος εργάζεται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ως  κοινοβουλευτικός σύμβουλος στον τομέα των εξωτερικών υποθέσεων και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού και γαλλόφωνου Τύπου, το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από δεκαπέντε έρευνες από άνδρες του Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν προκειμένου να ακουστούν από τους ανακριτές με επικεφαλής τον ανακριτή. Μισέλ Κλεζ.

Μεταξύ αυτών των συλληφθέντων υπάρχει και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ – Αντόνιο Παντσέρι. Το σπίτι της Εύας Καïλή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οδηγήθηκε σε ακρόαση.

Εδώ και αρκετές ημέρες, το Κατάρ, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, θεωρείται ύποπτο για κρούσματα διαφθοράς.

Από το φετινό καλοκαίρι έχει ξεκινήσει έρευνα για υποψίες διαφθοράς από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία δεν είχε, όμως, ακόμη ταυτοποιήσει τους υπόπτους, την εθνικότητά τους, ούτε κατονόμασε τη χώρα, την οποία βαρύνουν αυτές οι υποψίες για διαφθορά.

Ωστόσο, πηγή από το Ευρωκοινοβούλιο που δηλώνει ότι γνωρίζει το θέμα, επιβεβαίωσε δημοσιεύματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι δέκτης είναι το Κατάρ και ότι οι συλληφθέντες είναι ιταλικής καταγωγής.

Το Κατάρ είναι ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα», όπως υπογράμμισε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, με δικαιούχους προσωπικότητες με «σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση» στη Βουλή.

Η έρευνα στοχεύει, μεταξύ άλλων, σε κρούσματα «διαφθοράς» και σε «ξέπλυμα χρήματος» από οργανωμένη συμμορία, διευκρινίζει περαιτέρω δελτίο τύπου της εισαγγελίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι αστυνομικοί έπιασαν στα χέρια τους «περίπου 600.000 ευρώ μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα αναλυθεί. «Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα σε κοινοβουλευτικούς βοηθούς που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συνέχισε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, αρμόδια στο Βέλγιο σε υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Τα δώρα ή τα προνόμια που προσφέρονται θα μπορούσαν να συνδέονται με την επιθυμία του Κατάρ να βελτιώσει την προσβλητική φήμη του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των εργαζομένων.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της Le Soir και του Knac, σε ένα πολύ συνοπτικό μήνυμα στον ιστότοπό του, το CSI (Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας) είπε ότι «είχε γνώση των πληροφοριών που κυκλοφορούν στον Τύπο», αλλά αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο «σε αυτό το στάδιο».

Είναι αξιοσημείωτο, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο συλληφθεί Λούκα Βισεντίνι είχε μιλήσει αυτήν την εβδομάδα για την κατάσταση των εργαζομένων στο Κατάρ, ζητώντας «να συνεχίσουν να ασκούνται πιέσεις στις αρχές και τους εργοδότες» για καλύτερες αποδοχές και περισσότερη κινητικότητα στο χώρο εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Εύα Καïλή και ο σύντροφός της έχουν συλληφθεί από τις βελγικές αρχές και κατηγορούνται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», που χρησιμοποιήθηκε στο Εμιράτο του Κατάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο