Νέα αποκλιμάκωση παρουσίασε ο πληθωρισμός που υποχώρησε στο 8,5% από 9,1% τον Οκτώβριο και 12% τον Σεπτέμβριο. Η επιβράδυνση που καταγράφεται στον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι κάτι που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο καθώς η σύγκριση γίνεται σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2021. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους, με βάση το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2023 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 9,7%.
Βασική αιτίες υποχώρησης ήταν η επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια, αν και παρέμειναν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο δεν παρατηρείται το ίδιο στο σκέλος των μεταφορών και των τροφίμων, οι τιμές των οποίων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και τον Νοέμβριο.
Η σημαντικότερη αιτία μείωσης του πληθωρισμού έχει όπως μπορεί να φανταστεί κάποιος με την αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση 27,8% όταν 3 μήνες πριν, τον Αύγουστο, η αύξηση ήταν σχεδόν 10πλάσια με 263,5%. Τα καύσιμα καταγράφουν αύξηση 17,6% , το πετρέλαιο θέρμανσης έχει υποχωρήσει στο 11,6%.
Η δεύτερη σημαντικότερη αιτία αποκλιμάκωσης είναι βάση υπολογισμού η οποία τώρα πλέον είναι υψηλότερη. Αν προσέξει κάποιος τα στατιστικά προσεκτικά θα δει ότι πέρυσι τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός βρέθηκε μια ανάσα από το 5% , στο 4,8%. Είναι διαφορετική η σύγκριση όταν η βάση είχε αρνητικό πληθωρισμό ( όπως ο Νοέμβριος του 2020) και διαφορετική όταν εμφανίζει ύψη του 4,8%.
Ανησυχία προκαλούν βέβαια τα ποσοστά ανατιμήσεων στα τρόφιμα τα οποία παραμένουν σε διψήφια ωούμερα και ενισχύονται μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες όπως το λάδι που έχει ανατιμηθεί 20,4% από πέρυσι. 18,7% είναι η αύξηση στο ψωμί, 25,3% στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 16,7% στα κρέατα, 12,6% στα λαχανικά και 11,9% στον καφέ και το τσάι.