Κόσμος

Για το ουσιαστικό διακύβευμα της ένταξης της Κροατίας στην Σένγκεν  

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν θα γίνονται πλέον έλεγχοι επιβατών στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας και Κροατίας-Ουγγαρίας

Η Κροατία εντάσσεται στη ζώνη Σένγκεν, γεγονός που εγείρει τις αντιδράσεις της Αυστρίας. Η Γερμανία ήλπιζε, απεναντίας, ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα εντάσσονταν επίσης στην Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την είσοδο της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν θα γίνονται πλέον έλεγχοι επιβατών στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας και Κροατίας-Ουγγαρίας. Εν τω μεταξύ, από την άνοιξη θα καταργηθούν οι έλεγχοι για τις πτήσεις από τα αεροδρόμια της Κροατίας προς τις χώρες Σένγκεν.

Αυστριακοί κύκλοι αντιδρούν, γιατί, εν γένει, η αυστριακή κυβέρνηση φοβάται, μάλλον άδικα στην προκειμένη περίπτωση, ότι τα εδάφη των Δυτικών Βαλκανίων θα μετατραπούν οριστικά σε πέρασμα για παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες, προερχόμενους από ανατολικές χώρες.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ δηλώνει, ωστόσο, ότι η χώρα της περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή… παλέψαμε για να διασφαλίσουμε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν δεκτές στη ζώνη Σένγκεν», δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο. «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από λάθος σε ευρωπαϊκούς αλλά και γεωπολιτικούς όρους», είπε. «Αντί να υπερηφανευόμαστε που πετύχαμε μια καλή και δυνατή μέρα για την Ευρώπη, πρέπει να ισχυριστούμε ότι αυτή είναι μια κακή μέρα για την Ευρώπη».

Εντός του χώρου Σένγκεν, επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση περισσότερων από 400 εκατομμυρίων κατοίκων της ΕΕ, μαζί με πολίτες χωρών που δεν αποτελούν μέρος του μπλοκ, αλλά ζουν ή επισκέπτονται χώρες της ΕΕ. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ βρίσκονται στον χώρο Σένγκεν, με εξαίρεση την Κύπρο, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σε αυτήν την περιοχή ανήκουν και κράτη που δεν είναι μέλη του μπλοκ, όπως η Ελβετία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Η συμφωνία για την ένταξη της Κροατίας στη Σένγκεν επιτεύχθηκε πριν από μήνες, αφού κανένα κράτος μέλος δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή της. Ωστόσο, η έγκριση της απόφασης ήταν μια πιο περίπλοκη διαδικασία, διότι επιμένουν να εγκριθεί ταυτόχρονα η απόφαση για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ωστόσο, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ολλανδίας, ήταν κατά της εισόδου της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν.

Με την είσοδο της Κροατίας στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, τα εξωτερικά σύνορα αυτής της περιοχής μετακινούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Όμως, στην πράξη, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στους όρους εισόδου στην Κροατία από αυτά τα κράτη της περιοχής, καθώς οι κροατικές αρχές έχουν εφαρμόσει μέχρι τώρα τους κανόνες Σένγκεν για την είσοδο από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Αυτό που ουσιαστικά θα αλλάξει, πέρα από ακραίες αντιδράσεις, και θα έχει σημασία για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ταξιδεύουν μέσω της Κροατίας για διακοπές στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, είναι ότι δεν θα σταματούν πλέον για συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβενία ​​ή την Ουγγαρία.