Η δημόσια «συγγνώμη» του Αλβανού πρωθυπουργού στον Έλληνα ομόλογό του είναι, ασφαλώς, ευπρόσδεκτη. Δεν θα έπρεπε να αποτελέσει λαβή για πιθανούς «εθνοπρεπείς» πανηγυρισμούς εκ μέρους της χώρας μας, αλλά βήμα προόδου από την πλευρά της Αλβανίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Έντι Ράμα δήλωσε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι αποδόθηκαν, δεν αντιπροσωπεύουν την κατάσταση φυσικά στην Ελλάδα. Ελπίζω να μην ενοχληθήκατε». Πρόσθεσε, δε, ότι θεωρεί τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καλύτερο Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας: «Ξέρετε ότι είμαι Σοσιαλιστής αλλά δεν κρύβω ότι για μένα είστε ο καλύτερος Έλληνας Πρωθυπουργός. Δεν είμαστε στην ίδια πολιτική ομάδα. Ο Αλέξης (Τσίπρας) είναι πολύ καλός φίλος, αλλά τι να πω; Έτσι είναι τα πράγματα. Και δεν είστε σε προεκλογική εκστρατεία, επομένως δεν είναι κάποιου είδους παρέμβαση».
Είναι αλήθεια ότι, χθες, υπήρξε ένας βαθμός οίησης εκ μέρους της αλβανικής πλευράς, η οποία, πιθανώς, παρασύρθηκε από το καλό κλίμα που επικράτησε χθες στην πόλη των Τιράνων ανάμεσα στην αλβανική κυβέρνηση και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Η «συγγνώμη» αυτή συνοδεύεται από τον πολιτικό έπαινο ως προς το ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «ο καλύτερος Έλληνας πρωθυπουργός».
Επιπλέον, αυτός ο θαρραλέος και ευθύς έπαινος από την πλευρά του Έντι Ράμα αποκτά ξεχωριστή σημασία, αφού ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρεται ιδεολογικά στον δημοκρατικό σοσιαλισμό και την ευρύτερη κεντροαριστερά σε αντιδιαστολή προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κινείται στον σύγχρονο φιλελεύθερο – συντηρητικό χώρο.
Η ελληνική πλευρά, διά του κ. Μητσοτάκη, επικεντρώθηκε εξαρχής στα ουσιώδη διακυβεύματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων στις αρχές αυτής της τρίτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα.
Οι ολοκληρωτικοί καθεστωτικοί πειραματισμοί της γείτονος αποτελούν παρελθόν, ο σοσιαλισμός συνιστά μια περιπέτεια για τον αλβανικό λαό και εθνικιστικοί παρελθόντων χρόνων παραχωρούν τη θέση τους στην ελληνική ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και στη σύσφιξη των ενεργειακών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στέκεται αλληλέγγυος στην προσπάθεια των Τιράνων για ένταξη στην Ε.Ε. και για αυτόν τον λόγο, παρακολουθεί τις προόδους που σημειώνει η αλβανική πλευρά, προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των σχετικών προϋποθέσεων. Η χώρα μας έχει επιτύχει να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ελληνοαλβανικών τουριστικών σχέσεων και ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι θέλει να τεθεί σοβαρά στον διάλογο το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.
Κοινός τόπος είναι πλέον ότι η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και επιδόσεων της Αλβανίας συμβαδίζει αναπόδραστα με το ξεπέρασμα των ζητημάτων που παραμένουν εκκρεμή. Το υπενθύμισαν χθες οι Ούρσουλαφον ντερ Λάιεν και ο Σαρ Λισέλ από τα Τίρανα. Το επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προς την ίδια ρώτα κινείται και η δημόσια «συγγνώμη» του Έντι Ράμα για τα οικονομικά της χώρας μας.