Στην ένταση της ανθελληνικής και πολεμοχαρούς ρητορικής της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας αναφέρεται το σημερινό άρθρο του Politico, το οποίο επιμένει ιδιαίτερα στην αναθεωρητική στάση του καθεστώτος Ερντογάν και στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Άγκυρα «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να εμποδίσει την Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου.
Η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα να υποχωρήσει και να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, διαφορετικά η Άγκυρα «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στο έδαφος».
«Είτε η Ελλάδα κάνει ένα βήμα πίσω και τηρεί τις συμφωνίες, ή θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του Μπογκντάν Αουρέσκου στην Άγκυρα.
«Εάν η Αθήνα δεν θέλει ειρήνη, η Άγκυρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί για τον αφοπλισμό των νησιών, θα κάνουμε τα απαραίτητα μέτρα τόσο νομικά όσο και επί τόπου», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία έχει εντείνει τη ρητορική της κατά της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες εν μέσω αυτού που η Άγκυρα θεωρεί ως αυξανόμενη στρατιωτική συσσώρευση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας. Σε μια επαναλαμβανόμενη, αραιά καλυμμένη απειλή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Μπορούμε να κατέβουμε ξαφνικά ένα βράδυ όταν έρθει η ώρα».
Η Άγκυρα έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάζοντας τα επιχειρήματά της κατά της Αθήνας — κάτι που, όπως είπε ο Τσαβούσογλου, ενόχλησε την Ελλάδα.
Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού με τον όρο του αφοπλισμού, είπε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συμφωνίες». Η Ελλάδα έχει αναπτύξει στρατιωτικό εξοπλισμό στα νησιά παρά το αποστρατιωτικοποιημένο τους καθεστώς. «Άρα η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
Η Ελλάδα δήλωσε ότι σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα δεν προκαλεί τον γείτονά της ούτε έχει συγκεντρώσει μεγάλο αποβατικό στόλο στις ακτές της.
«Είναι αδιανόητο να κατηγορείται η Ελλάδα για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία είναι αυτή που θέτει άμεσα ζητήματα που αφορούν ακόμη και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών», δήλωσε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, οι γειτονικές χώρες έχουν διαφωνίες για δεκαετίες για μια σειρά διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων συνόρων, των αλληλεπικαλυπτόμενων αξιώσεων στην υφαλοκρηπίδα τους και της μακροχρόνιας διένεξης για την Κύπρο.
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Ελλάδα κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους της να βάλουν τέλος στην εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας ή να ρισκάρουν μια άλλη κατάσταση στην Ουκρανία.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολές στο ΝΑΤΟ, τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ διαφωνώντας με τα σχόλια του Ερντογάν που είπε ότι ήταν «απρόκλητα, απαράδεκτα και προσβολή κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», ζητώντας από τους οργανισμούς να καταδικάσουν τη συμπεριφορά της Άγκυρας.