Η είδηση διαδίδεται από νωρίς το πρωί σε ορισμένα, κεντρικά διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της γείτονος. Διασταυρώνεται, αλλά όχι ακόμη πλήρως. Φαίνεται όμως ότι ειλημμένη απόφαση του προέδρου Ερντογάν είναι η κατάργηση της καθημερινής συνήθειας πολλών νέων Τούρκων, ιδίως του δυτικού μέρους.
Το ερώτημα που φέρνει στην επιφάνεια η είδηση αυτή είναι για ποιο λόγο ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να καταργήσει τη μόδα των πλέον δυτικόστροφων και πολιτισμικά προχωρημένων κατοίκων και, δη, της νεολαίας.
Αυτή η μόδα αποδεικνύει όλη τη γύμνια και την κενότητα της ιστορικής και πολιτικής μηχανικής, πάνω στην οποία εδράζεται επικοινωνιακά το τουρκικό κράτος.
Προκειμένου να συγκροτηθεί ως κρατική οντότητα, με δικά της συνταγματικά και πολιτικά όργανα, με δικά της μέσα καταστολής και με δικό της στρατό, η πολιτική ηγεσία έπρεπε να πείσει ότι, από άποψη εθνοφυλετική, υφίσταται μια εθνική βάση με κοινές αναφορές στο παρελθόν και με κοινές προσδοκίες στο μέλλον.
Πώς όμως να πειστεί ένα εν πολλοίς προκατασκευασμένο έθνος; Οι Μικρασιάτες ήταν Έλληνες. Οι Πόντιοι δήλωναν Έλληνες. Και όλοι μας, μέσα στο ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον, έχουμε συγγενείς πρώτου ή άλλου βαθμού που προέρχονται από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο.
Ένα κράτος, που διαθέτει δυσανάλογο εθνικό πληθυσμό από αυτόν που το ιστορικά δικαιούται και που είναι βουτηγμένο μέσα στο αίμα των Ποντίων, των Μικρασιατών, των Αρμενίων και άλλων σφαγιασθέντων λαών και εθνοτήτων, δεν μπορούσε να υπάρξει παρά αντιστρέφοντας επικοινωνιακά τους όρους της πραγματικότητας.
Έτσι, το τουρκικό κράτος «Τούρκους» βάπτιζε και βαπτίζει Ποντίους, Σμυρνιούς, Κωνσταντινοπολίτες και αρκετούς άλλους. Και για να πείσει ακόμη περισσότερο, αυτό το παμφάγο κράτος, που δεν διατηρεί καλές σχέσεις παρά μόνο με τη Ρωσία, έθεσε σε εφαρμογή τους πιο kitsch μηχανισμούς προπαγάνδας, για να αντιστρέψει την πραγματικότητα της εθνικής και φυλετικής υπόστασής του.
Τουρκικό έθνος υπήρχε και υπάρχει βέβαια. Δεν είχε και δεν έχει όμως τις διαστάσεις, που του έδινε και συνεχίζει να του δίνει ο Ερντογάν.
Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν άριστα αυτό, με πρώτο τον Μενέντεζ, ο οποίος βλέπει και την προϊούσα μείωση της πολιτικής συμμετοχής, την προϊούσα πολιτική αποσύνθεση.
Τα πιο προχωρημένα, εκσυγχρονισμένα και εκσυγχρονιστικά, ρεύματα της τουρκικής κοινωνίας είναι, ως γνωστόν, τα δυτικά, όσα δηλαδή ζουν και δραστηριοποιούνται στη δυτική Τουρκία, με πρώτους τους νέους και τις νέες της περιοχής.
Κάνουν συχνότατα, ακολουθώντας μια μόδα της εποχής και έχοντας μελετήσει την ιστορία της πατρίδας τους, τεστ DNA, για να μάθουν την εθνοτική προέλευσή τους.
Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο, με μια έννοια να ανησυχεί, αφού κάπου το 55% κατά μέσο όρο δείχνει μια προέλευση άλλη από την καθεστωτικά επιθυμητή και, από ό,τι φαίνεται, επιτρεπτή.