Κόσμος

Τουρκία: Η Φινλανδία να άρει το εμπάργκο όπλων για να εγκριθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν και οι δύο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ φέτος, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει το αίτημά τους έως ότου ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα

 Η Φινλανδία πρέπει να άρει το εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα ως προϋπόθεση για να εξασφαλίσει υποστήριξη από την Τουρκία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν και οι δύο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ φέτος, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία αρνήθηκε να εγκρίνει το αίτημά τους έως ότου ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της λήψης σκληρότερης στάσης κατά των Κούρδων μαχητών και της άρσης της απαγόρευσης των όπλων.

Ενώ η Σουηδία ήρε το εμπάργκο τον Σεπτέμβριο – που αρχικά επιβλήθηκε και από τις δύο χώρες το 2019 ως απάντηση στην εισβολή της Άγκυρας κατά της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας – η Φινλανδία δεν ακολούθησε το παράδειγμά της.

“Είναι σημαντικό ότι ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας έρχεται στην Τουρκία”, είπε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε μια επίσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου. “Επειδή δεν έχει υπάρξει ακόμη δήλωση από τη Φινλανδία ότι έχουν άρει το εμπάργκο όπλων εναντίον μας. Αναμένουμε μια τέτοια δήλωση από μέρους τους», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τις σκανδιναβικές χώρες, κυρίως τη Σουηδία, ότι φιλοξενούν ανθρώπους που θεωρεί τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της ομάδας που κατηγορείται για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ζήτησε από τη Στοκχόλμη να εκδώσει ορισμένα από αυτά τα άτομα. Η Τουρκία είπε ότι η έκδοση ενός Κούρδου από τη Σουηδία το Σαββατοκύριακο ήταν μια ” καλή αρχή “, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ο Τσαβούσογλου είπε την Τρίτη ότι ο άνδρας δεν ήταν ένας από αυτούς που ζήτησε η Άγκυρα από τη Στοκχόλμη και ότι τα άτομα στη λίστα πρέπει να εκδοθούν και να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία τους.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι αρνούνται ότι παρέχουν καταφύγιο σε μαχητές, αλλά έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με την Άγκυρα για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις ανησυχίες της για την ασφάλεια και επίσης να άρουν τα εμπάργκο όπλων.

Το ΝΑΤΟ λαμβάνει τις αποφάσεις του με συναίνεση, πράγμα που σημαίνει ότι τα δύο σκανδιναβικά έθνη απαιτούν την έγκριση και των 30 κρατών μελών της συμμαχίας. Μόνο η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξή τους, αν και η Ουγγαρία δεν την έχει επικυρώσει ακόμη.