Παραλίες, θερμό κλίμα και ατελείωτο ήλιο ονειρεύονται οι περισσότεροι όταν σκέφτονται τον καλύτερο προορισμό για να συνταξιοδοτηθούν. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επίσης καλό σύστημα υγείας, υψηλή ποιότητα ζωής, κοινωνική ισότητα και οικονομική ευημερία. Εξ ου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν 18 διαφορετικούς παράγοντες που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνταξιοδότησης (GRI) της Natixis για το 2022 ανέδειξε ως καλύτερο προορισμό τη Νορβηγία.
Αναλυτικά οι κορυφαίες 10 χώρες για συνταξιοδότηση:
1. Νορβηγία 81% 2. Ελβετία 80% 3. Ισλανδία 79% 4. Ιρλανδία 76% 5. Αυστραλία 75% 6. Νέα Ζηλανδία 75% 7. Λουξεμβούργο 75% 8. Ολλανδία 75% 9. Δανία 74% 10. Τσεχία 73%
Η «ακτινογραφία» της λίστας
Η Νορβηγία είχε υψηλές επιδόσεις σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και υψηλότατο σκορ (91%) στον τομέα της υγείας, ιδίως λόγω του υψηλού προσδόκιμου ζωής (στα 83 έτη, 9 χρόνια παραπάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα της υγείας, η Νορβηγία βρέθηκε σε ισοπαλία με την Ιαπωνία και το Λουξεμβούργο.
Παράλληλα, η χώρα απέκτησε υψηλότατη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, έναν δείκτη που αξιολογεί τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα, την πολιτική σταθερότητα και την αποδοτικότητα της κυβέρνησης.
Δεύτερη στη λίστα βρέθηκε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα, η Ελβετία, με συνολικό σκορ 90%. Πρόκειται για τη χώρα με την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία του περιβάλλοντος, ενώ επίσης κατέκτησε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα των εισοδημάτων κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης (74%).
Παρότι στο top 10 κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι προορισμοί της Βορείου Αμερικής στο σύνολο των 44 χωρών που εξετάστηκαν είχαν ελαφρώς καλύτερη επίδοση, αποσπώντας βαθμολογία 69%, έναντι 66% στη δυτική Ευρώπη. Με μεγάλη διαφορά στο 49% ακολουθούν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, με 37% οι προορισμοί της Λατινικής Αμερικής και τέλος με 32% της ευρύτερης περιοχής Ασίας – Ειρηνικού.
Οι βαθμολογίες της Ελλάδας
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη συνταξιοδότησης της Natixis, η Ελλάδα ανάμεσα σε 44 χώρες καταλαμβάνει τη θέση 40. Η χώρα απέσπασε συνολική βαθμολογία 42% με 72% στον τομέα της υγείας, 46% στην κατηγορία εισοδήματα κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης, 63% στον δείκτη ποιότητας ζωής και μόλις 15% στην οικονομική ευημερία.
Η χώρα μας, μαζί με την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Τουρκία, είχε τις χειρότερες επιδόσεις για τρίτη συναπτή χρονιά. Αυτό συμβαίνει παρότι, όπως αναγνωρίζει και η έρευνα της Natixis, ένα υψηλότατο ποσοστό, της τάξης του 22,5% στην Ελλάδα είναι άνω των 65 ετών. Σημειώνεται πως επίσης υψηλό είναι το ποσοστό σε Ιταλία (23,5%), σε Φινλανδία (22,7%) και σε Πορτογαλία (22,4%). Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 30% μέχρι το 2050 στη χώρα μας, όπως επίσης και στην Ιταλία, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Πορτογαλία.