«Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να δείξει ότι βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με τις τράπεζες, θα ήταν κωμική αν δεν αφορούσε την καθημερινότητα των πολιτών με τόσο τραγικό τρόπο», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Κόκκινο 105,5”.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν κάνει τα πάντα για να ευνοηθούν οι τράπεζες, να ευνοηθεί η συγκέντρωση κερδών από αυτές και να ζημιωθεί το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.
«Tώρα που έχει διογκωθεί το κοινωνικό πρόβλημα, σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, τα δάνεια και την αύξηση των επιτοκίων, η κυβέρνηση εμφανίζεται δήθεν θιγμένη και ενοχλημένη από τη στάση των τραπεζών, αλλά δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία με εξαναγκαστικό χαρακτήρα απέναντί τους. Κάνει μόνο μία επικοινωνιακή διαχείριση υποτιθέμενης σύγκρουσης, όμως κανείς δεν πείθεται από αυτή την τακτική», υπογράμμισε.
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα ο οποίος καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και έδωσε στις τράπεζες και τα funds πλήρη ελευθερία να ρυθμίσουν ή να μην ρυθμίσουν τις οφειλές ενός πολίτη, να συμμετέχουν ή να μην συμμετέχουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «η ΝΔ, που χρωστά 380 εκατ. στις τράπεζες, προσπαθεί να μας πείσει ότι τις πιέζει να κάνουν κοινωνική πολιτική».
Η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, υπενθύμισε, «νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Επίσης, για τον αναβαλλόμενο φόρο, όταν οι τράπεζες θα έχουν ζημίες, να μην μπορεί το Δημόσιο να αποκτά μετοχές τους, ενώ άλλαξε τον νόμο του ΤΧΣ, προκειμένου να ξεπουλήσει ό,τι μετοχές έχει το Δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα και να μείνει σε πλήρη ιδιωτικό έλεγχο».
Αναφερόμενη, τέλος, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. για το ιδιωτικό χρέος τόνισε ότι περιλαμβάνει «κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ, η οποία βλέπει παντού στρατηγικούς κακοπληρωτές και όχι πολίτες με αντικειμενικές αδυναμίες πληρωμής. Νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της λαϊκής και μεσαίας πρώτης κατοικίας. Πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών δεσμευτικό για τους πιστωτές, τράπεζες και funds. Δυνατότητα -για τον πολίτη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο περιεχόμενο της ρύθμισης- προσφυγής στα δικαστήρια για εξατομικευμένη ρύθμιση. Παράλληλα με αυτά, ένα πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις, για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Με κούρεμα της βασικής οφειλής για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και μετά».