Κόσμος

Το ρωσικό πετρέλαιο ως γεωοικονομικό ατού

«Ετοιμάζεται μια απόφαση για αντίποινα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Φυσικά, ένα πράγμα είναι προφανές. Δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα ανώτατο όριο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Η Ρωσία υψώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον δυτικό κόσμο και δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει το ανώτατο όριο που επέβαλε η Δύση στις τιμές του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ετοιμάζεται μια απόφαση για αντίποινα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Φυσικά, ένα πράγμα είναι προφανές. Δεν θα αναγνωρίσουμε κανένα ανώτατο όριο», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Ρωτήθηκε επίσης εάν ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.

«Η (κατάσταση των τιμών) θα αλλάξει. Είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι η υιοθέτηση αυτών των αποφάσεων είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι «αντιθέτως τα μέτρα αυτά θα έχουν αναμφίβολα αντίκτυπο στη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Είναι ένα βήμα προς την αποσταθεροποίησή της».

Υπενθυμίζεται ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Επιπλέον, απαγορεύεται η παροχή υπηρεσιών για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης, καθώς και οι υπηρεσίες ασφάλισης, μεσιτείας και χρηματοδότησης εργασιών. Εξαίρεση αποτελεί εάν το καύσιμο πωλήθηκε σε τιμή όχι μεγαλύτερη από ένα ορισμένο ανώτατο όριο.

Η Ρωσία είναι  λοιπόν αποφασισμένη να τροφοδοτήσει την ενεργειακή ένταση ακόμη περισσότερο. Ο Πεσκόφ είναι ένας από τους πέντε τακτικότερους συνομιλητές του Β. Πούτιν. Σύμφωνα με τις διεθνείς αναφορές, η ρωσική πλευρά περιμένει να περάσει στην ενεργειακή αντεπίθεση, γνωρίζοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο είναι εξ αντικειμένου ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της.

Βρισκόμαστε λοιπόν για τα καλά στα «χωρικά ύδατα» της γεωπολιτικής και της γεωοικονομίας. Για τη ρωσική πλευρά του διεθνοπολιτικού ρεαλισμού,

η γεωοικονομία στοχεύει να ρίξει φως στις επιπτώσεις της οικονομίας στην πολιτική γεωγραφία μιας επικράτειας, δηλαδή τη σχέση μεταξύ των σπάνιων πόρων μιας εδαφικής οντότητας και της εξωτερικής της πολιτικής. Επιτρέπει την ανάλυση των οικονομικών στρατηγικών που εφαρμόζουν τα κράτη στο πλαίσιο των εσωτερικών ή εξωτερικών πολιτικών τους.  Πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρές απόψεις, αφού η οικονομία μπορεί να είναι αιτία και όργανο σύγκρουσης, όπως είναι εν προκειμένω το πετρέλαιο. Κι όταν οι εμπορικές διαφορές οδηγούν σε διεθνείς πολιτικές κρίσεις, η διαφορά μπορεί να επιλυθεί με τα όπλα που προσφέρει το εμπόριο.