Όλο το τελευταίο διάστημα, ιδίως από τον Σεπτέμβριο και μετά, το ελληνικό και διεθνές ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συνθήκες διαβίωσης των Ουκρανών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο χειμώνας είναι πια πραγματικότητα για τους Ουκρανούς και μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε ορισμένες σταθερές.
Το πρώτο χιόνι ήδη πέφτει και οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας. Ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει μαζικά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουκρανίας. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολλά νοικοκυριά μένουν με προσωρινή θέρμανση ή και με καθόλου θέρμανση, ηλεκτρισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις δίχως νερό. Η Μόσχα δικαιολογεί την εξέλιξη, υποστηρίζοντας πως η υποδομή χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό.
Μετά τη συνεχή ρίψη ρωσικών πυραύλων στο ηλεκτρικό δίκτυο, η Ουκρανία παλεύει με τεράστιες διακοπές ρεύματος. Πολλά νοικοκυριά λαμβάνουν, στην καλύτερη περίπτωση, το πολύ οκτώ ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα.
Την ίδια στιμή, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καθησυχάσει τους Ρώσους πολίτες. 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1,3 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα σε αποθέματα αρκούν για να τροφοδοτήσουν τη χώρα με ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση. Σε κάθε περίπτωση, πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από πυρηνικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Μέχρι στιγμής, οι επιθέσεις δεν έχουν οδηγήσει σε κενά εφοδιασμού. Ωστόσο, λόγω της ανεργίας και του πληθωρισμού, που έφθασε το 26,6% τον Οκτώβριο, όλο και λιγότεροι Ουκρανοί μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά ειδών παντοπωλείου και άλλων ειδών καθημερινής ανάγκης.
Οι ομάδες με χαμηλό εισόδημα πλήττονται ιδιαίτερα. Η μέση σύνταξη των περίπου έντεκα εκατομμυρίων συνταξιούχων ισοδυναμεί με 120 ευρώ. Ωστόσο, η πλειονότητα τους δεν χρειάζεται να επιβιώσει με περισσότερα από 75 ευρώ το μήνα.
Λόγω των συνεχών απρόβλεπτων διακοπών ρεύματος, οι Ουκρανοί κάνουν μαζική χρήση γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας.
Μάλιστα, η κυβέρνηση τόνωσε τις εισαγωγές με απαλλαγή από δασμούς. Σχετικά με τις τοπικές μεταφορές, τα τρόλεϊ και τα τραμ αντικαταστάθηκαν από λεωφορεία που κινούνται με ντίζελ, ενώ ο σιδηρόδρομος χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο μηχανές ντίζελ.
Ένα πρακτικό, όσο και κρίσιμο ερώτημα είναι το με ποιο τρόπο ο χειμώνας θα επηρεάσει την εξέλιξη του πολέμου. Εδώ, τα πράγματα φαίνονται να είναι πιο ευνοϊκά για τους Ουκρανούς. Η Ουκρανία βασίζεται κυρίως σε γρήγορες εφόδους και σε ταχείες ανακαταλήψεις. Έτσι, είναι ανώτερη σε τακτικούς στρατιωτικούς και επιχειρησιακούς ελιγμούς, σε αντίθεση προς τη Ρωσία που, αν και διαθέτει ανώτερη δύναμη πυρός, υστερεί στον τομέα αυτό.