Κόσμος

Politico: Σε μυστικές συνομιλίες η Ελλάδα για τα Ελγίνεια

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν τον πιθανό επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, ανέφερε η ελληνική εφημερίδα Τα Νέα.

Οι μυστικές συνομιλίες διεξάγονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση. Ο Όσμπορν, ο πρώην καγκελάριος του Οικονομικού του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει επίσης συναντηθεί με δύο ανώτερους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε η εφημερίδα.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι περισσότερο γνωστά ως «Έλγιν Μάρμαρα» — από τον Άγγλο κόμη και διπλωμάτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που αφαίρεσε τους θησαυρούς από τον αρχαίο ελληνικό ναό του Παρθενώνα στις αρχές του 1800 και στη συνέχεια τους πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο. Τα έργα αποτέλεσαν σημείο ανάφλεξης μεταξύ των δύο χωρών και έκτοτε μια μακροχρόνια συζήτηση στον κόσμο της τέχνης.

«Μια συμφωνία έχει ολοκληρωθεί κατά 90 τοις εκατό, αλλά ένα κρίσιμο 10 τοις εκατό παραμένει άλυτο», δήλωσε στην εφημερίδα ένα πρόσωπο κοντά στις συνομιλίες. «Είναι δύσκολο να φτάσεις εκεί, αλλά δεν είναι αδύνατο. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος».

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μητσοτάκης ακουγόταν θετικά για το θέμα. «Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ανησυχίες που μπορεί να έχει το Βρετανικό Μουσείο», είπε ο Μητσοτάκης.

Μια πιθανή λύση, που ονομάστηκε «μοντέλο του Παλέρμο» επειδή χρησιμοποιήθηκε με έργα που αμφισβητήθηκαν με ένα μουσείο στη Σικελία, θα έβλεπε τα γλυπτά του Παρθενώνα να «αποτίθενται» στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα για μια προσωρινή περίοδο, μετά την οποία οι κυβερνήσεις θα ανακοίνωναν συμφωνία για να μείνουν μόνιμα οι θησαυροί, σύμφωνα με Τα Νέα. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να συμφωνηθεί χωρίς να αναφέρεται ρητά η ιδιοκτησία των αντικειμένων.

«Δεν νομίζω ότι κανείς σκέφτεται σοβαρά ότι όταν τα μάρμαρα επιστρέψουν [στην Αθήνα] δεν θα επιστρέψουν μόνιμα», δήλωσε στα Νέα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Μπράντσοου.