Τεχνολογία

SpaceX: Έστειλε αίτημα για ανάπτυξη 7.500 δορυφόρων Starlink δεύτερης γενιάς

Το αρχικό αίτημα της διαστημικής εταιρείας του Ίλον Μασκ έκανε λόγο για σχεδόν 30.000 δεύτερης γενιάς δορυφόρους

Η SpaceX είχε αποστείλει το αρχικό της αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (Federal Communications Commission) ήδη από το 2020 ζητώντας την ανάπτυξη σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη 29.998 δορυφόρων του προγράμματος Starlink δεύτερης γενιάς. Η απάντηση ήρθε τώρα, με την οποία δίνεται η έγκριση ενός μέρους του αρχικού αιτήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η FCC άναψε το «πράσινο φως» για την κατασκευή, ανάπτυξη και λειτουργία έως και 7.500 δορυφόρων Gen2, οι οποίοι θα τεθούν σε τροχιά σε ύψη από 525 έως 535 χιλιόμετρα.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι το νέο πλέγμα των 7.500 δορυφόρων θα επιτρέψει στην SpaceX την παροχή ευρυζωνικού Internet σε χρήστες σε όλο τον κόσμο, ακόμη και όταν βρίσκονται στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Η FCC δίνει μεν έγκριση επέκτασης αλλά σε περιορισμένους αριθμούς, επισημαίνοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν λόγω του κινδύνου που υπάρχει για τη δημιουργία διαστημικών σκουπιδιών σε τροχιά γύρω από τη Γη κάτι που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια άλλων διαστημικών σταθμών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο περιορισμένος αριθμός δορυφόρων εξασφαλίζει ασφάλεια στο Διάστημα, προστασία των υπολοίπων δορυφόρων αλλά και των επίγειων οργανισμών από επιζήμιες αλληλεπιδράσεις.

Αρκετές άλλες διαστημικές εταιρείες, ακόμη και η NASA, έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το γενικό πλάνο της SpaceX να αναπτύξει σε χαμηλή τροχιά άλλους 30.000 δορυφόρους, με δεδομένο ειδικά ότι η FCC έχει ήδη έχει δώσει την έγκριση για την εκτόξευση 12.000 δορυφόρων της πρώτης γενιάς του προγράμματος Starlink.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σχετική επιστολή της NASA προς την FCC μιλά για τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει το πλέγμα των δορυφόρων αυτού του είδους στις επιστημονικές και επανδρωμένες διαστημικές της αποστολές. Στην επιστολή τονίζεται ότι ο μεγάλος αριθμός δορυφόρων Starlink αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ αντικειμένων στο Διάστημα αλλά και να οδηγήσει σε μείωση των διαθέσιμων ημερών όπου θα μπορούν να γίνεται εκτοξεύσεις.

Δορυφόροι όπως λέμε… κεραίες κινητής

Ο ίδιος ο επικεφαλής της SpaceX, Ίλον Μασκ, είχε προηγουμένως αποκαλύψει ότι οι δεύτερης γενιάς δορυφόροι Starlink θα είναι μεγαλύτεροι από τους προκατόχους τους και θα χρειαστεί να εκτοξευτούν με το Starship της εταιρείας. Ένας από τους λόγους που οι συγκεκριμένοι δορυφόροι είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος είναι ότι διαθέτουν πολύ περισσότερες κεραίες εκπομπής που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν με τηλέφωνα απευθείας στη Γη, ακριβώς όπως οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Μάλιστα, η συνεργασία των T-Mobile και SpaceX που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο ουσιαστικά βασίζεται στη λειτουργία των συγκεκριμένων δορυφόρων. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί να τερματιστούν οι «νεκρές ζώνες» των δικτύων, ακόμη και όταν πρόκειται για το μέσο ενός ωκεανού.