Ο Πρώην Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) κ. Γιάννης Μπασιάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε σε μια ρεαλιστική εκτίμηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Mια ρεαλιστική εκτίμηση για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων
“Δεν είναι ανάγκη να πιάσουμε τους λόγους για τους οποίους εμφανίστηκε η ενεργειακή κρίση και τα λοιπά αλλά μην ξεχνάμε την απαγόρευση των επενδύσεων σε υποδομές φυσικού αερίου πριν από την πανδημία, και μην ξεχνάμε και την αδυναμία αποθήκευσης ηλεκτρικής εέργειας η οποία συνεχίζεται και έτσι έχουμε μία αποσπασματική απόδοση στις ανανεώσιμες. Αυτά είναι που έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και που έχουμε φτάσει, έχουμε φτάσει σήμερα να καλούμε την επιχορήγηση προς τον καταναλωτή να την κάνουμε πλαφόν, διότι κάπως έτσι φαίνεται η κατάσταση δηλαδή όπως εξηγήσαμε και παλιότερα η αλυσίδα του κόστους μας υποχρεώνει να δούμε και να παραδεχτούμε ότι μόνο στο τέλος της αλυσίδας θα μπορέσουν να γίνουν μειώσεις δηλαδή εκεί που είναι η διάθεση και ο καταναλωτής. Γιατί είναι πολύ δύσκολο να πεις σε μία εταιρεία δεν θέλω να στο πληρώσω τόσο θα πάει στην Ιαπωνία η οποία έχει πάρα πολύ πρόβλημα, θα πάει στην Κίνα, θα πάει στο Κατάρ, θα πάει στο Πακιστάν, θα πάει στο Μπαγκλαντές δηλαδή το βλέπουμε εντελώς εντελώς κλειστά για την Ευρώπη αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Σήμερα βλέπουμε ότι κάθε χώρα δρα χωριστά γιατί δόθηκε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κάθε χώρα ψάχνει να κάνει τις δικές της συμβάσεις να δει πώς θα τα καταφέρει και τα λοιπά και βλέπετε τη Ιταλία ξέρετε υπέγράψε με την Αλγερία για 25 bcm το χρόνο, η Γερμανία νομίζω προχθές χθες ή προχθές συζητήθηκε πόσα bcn από το Κατάρ.
Δηλαδή πάνε πάρα πολύ γρήγορα τα πράγματα και όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει ένα χάσμα βορρά-νότου το οποίο χάσμα βορρά-νότου επιδεινώνεται και επικεντρώθηκε τώρα στην περίφημη ορολογία και ναι το πλαφόν, δεν μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα διότι η μεν το θέλουν είναι ακριβό γιατί ξέρετε υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα των σπάνιων γαιών ,των ΑΠΕ διότι, αν το φυσικό αέριο είναι φτηνό είναι λογικό ότι η ΑΠΕ μπαίνουν ή σε ισοδύναμη ή σε κατώτερη θέση.