Κόσμος

Μπάιντεν – Μακρόν: Ενιαίο μέτωπο στην Ουκρανία και προσπάθεια “θεραπείας” της εμπορικής πληγής

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη και υποσχέθηκε «προσαρμογές», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν σκόπευαν ποτέ να αποκλείσουν τους ανθρώπους που συνεργάζονταν μαζί μας»

Ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να θεραπεύσει μια ρήξη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και άλλους Eυρωπαίους ηγέτες σχετικά με το εμπόριο, παραδεχόμενος ότι υπάρχουν «ελαττώματα» στη νομοθεσία 739 δισεκατομμυρίων δολαρίων που, όπως λέει, μπορούν να διορθωθούν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλούσε την Πέμπτη ενώ φιλοξενούσε τον Μακρόν για την πρώτη κρατική επίσκεψη της προεδρίας του. Οι ηγέτες εξέφρασαν ενότητα για την υποστήριξη στον πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, αλλά αντιμετώπισαν ερωτήματα σχετικά με τις διαφορές τους στο εμπόριο.

Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού της Αμερικής, ή IRA, πρόκειται να διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλικές προς το περιβάλλον βιομηχανίες, με ισχυρή υποστήριξη για τους κατασκευαστές που εδρεύουν στην Αμερική. Ο Λευκός Οίκος προβάλλει τον IRA ως μια πρωτοποριακή προσπάθεια για την επανεκκίνηση της εγχώριας παραγωγής και την προώθηση των τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ παράλληλα αμφισβητεί την κινεζική κυριαρχία.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επικρίνει την έμφαση στο «Made in America» και απείλησαν να ξεκινήσουν έναν εμπορικό πόλεμο επιδοτώντας τον δικό τους τομέα πράσινης οικονομίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη και υποσχέθηκε «προσαρμογές», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν σκόπευαν ποτέ να αποκλείσουν τους ανθρώπους που συνεργάζονταν μαζί μας».

Ο πρόεδρος πρόσθεσε: «Το θέμα μου είναι ότι επιστρέψαμε στις επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας στον τομέα της μεταποίησης, αλλά όχι σε βάρος της Ευρώπης».

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Μακρόν είπε ότι εξήγησε στον Μπάιντεν ότι οι επιδοτήσεις της νομοθεσίας θα μπορούσαν να εξοντώσουν ορισμένα έργα πράσινης ενέργειας, αλλά αποδέχτηκε ότι αυτές ήταν ακούσιες συνέπειες.

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική από το να συνεργαστούμε. Πρέπει να συγχρονιστούμε ξανά μαζί». Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία , όπως και η Αμερική, ήθελε να ξαναχτίσει την παραγωγική της βάση μετά από 50 χρόνια βιομηχανικής παρακμής. «Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας σε βάρος του άλλου».

Κάποιοι θεωρούν τη γεμάτη μεγαλοπρέπεια επίσκεψη Μακρόν ως μια πλούσια συγγνώμη από την Ουάσιγκτον μετά τις πικρές διαφωνίες του περασμένου έτους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Αυστραλία αποχώρησε από μια συμφωνία γαλλικών υποβρυχίων υπέρ της απόκτησης αμερικανικών, αφήνοντας το Παρίσι στα τυφλά.

Μιλώντας στο East Room ανάμεσα σε χρυσές κουρτίνες, κρυστάλλινους πολυελαίους και χριστουγεννιάτικα δέντρα στολισμένα με νεράιδα, ψεύτικα παγάκια και χιόνι, ο Μπάιντεν είπε: «Ο Εμμανουέλ έγινε επίσης φίλος. Περιστασιακά έχουμε κάποιες μικρές διαφορές, αλλά ποτέ με θεμελιώδη τρόπο».

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ είχαν χαιρετήσει τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ με αγκαλιές, φιλιά και πλατιά χαμόγελα σε μια τελετή στο South Lawn όπου ο Μακρόν, έβαλε επανειλημμένα το χέρι του στην πλάτη του 80χρονου Μπάιντεν καθώς οι άνδρες περπατούσαν μαζί και υποσχέθηκε να υποστηρίξει την «αταλάντευτη» συμμαχία ΗΠΑ-Γαλλίας ενόψει των συνομιλιών για την Ουκρανία, την Κίνα και μια διαφαινόμενη εμπορική διαμάχη.

Μέλη της υπηρεσίας από τους πεζοναύτες, τον στρατό, την αεροπορία και ακόμη και ένα απόσπασμα στρατιωτών με επαναστατική πολεμική ενδυμασία του 18ου αιώνα παρέλασαν μπροστά από τον Λευκό Οίκο. Το πυροβολικό εκτόξευσε έναν χαιρετισμό με 21 όπλα, στέλνοντας ρουφηξιά λευκού καπνού στον ηλιόλουστο αλλά ψυχρό ουρανό του Δεκεμβρίου.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε τον Μακρόν ως «όχι μόνο τον ηγέτη της Γαλλίας» και ότι είναι «πολύ ειλικρινής και πολύ, πολύ επιβλητικός στην Ευρώπη».

Η κρατική επίσκεψη είναι μια ώθηση για τον Μακρόν διπλωματικά που μπορεί να αξιοποιήσει πίσω στην Ευρώπη. Θα μπορούσε να φωτίσει την εικόνα του ως ο πιο ορατός και ηχηρός ηγέτης της ΕΕ, σε μια εποχή που η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η οικονομία της θα αποδυναμωθεί ανεξίτηλα από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις επακόλουθες ενεργειακές και πληθωριστικές κρίσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου στο East Room, ο Μπάιντεν είπε ότι είχε σοκαριστεί από τη ρωσική βαρβαρότητα στην Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν πρόκειται να πετύχει», προσθέτοντας: «Ο Πρόεδρος Μακρόν και εγώ αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να να θεωρήσει τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της και να μετριάσει τις παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στον υπόλοιπο κόσμο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις από δημοσιογράφους, ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας τρόπος για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος – ο ορθολογικός τρόπος. Ο Πούτιν να αποχωρήσει από την Ουκρανία… είναι άρρωστο, αυτό που κάνει… Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον κ. Πούτιν εάν στην πραγματικότητα υπάρχει ενδιαφέρον να αποφασίσει ότι ψάχνει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο».

Ο Μακρόν είπε ότι συζήτησαν πρωτοβουλίες «για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στα ουκρανικά στρατεύματα και να τους επιτρέψουμε να αντισταθούν».

Το μεγαλύτερο μέρος της επίσκεψης περιστρέφεται γύρω από την ανανέωση της μακράς, αν και συχνά ελαφρώς τσιμπημένης, διπλωματικής σχέσης ΗΠΑ-Γαλλίας.

Με πληροφορίες από guardian

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο