Η Foxconn, εταιρεία που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή συσκευών iPhone της Apple, προσφέρει έως και 1.000 γουάν (περίπου 140 δολάρια) στο προσωπικό της που θα καταφέρει να προσελκύσει νέους εργαζόμενους που θα πάνε να δουλέψουν στην Τζέγκτζου.
Εκεί βρίσκεται το εργοστάσιο κατασκευής iPhone το οποίο μετά τις ταραχές λόγω των περιοριστικών μέτρων λόγω της Covid αλλά και την καθυστέρηση στην καταβολή κάποιων μπόνους πρακτικά έχει αδειάσει από εργαζόμενους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
Η ομάδα… στρατολόγησης της Foxconn προχώρησε μάλιστα και σε σχετική ανάρτηση στο WeChat (δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα) προσφέροντας 500 γουάν (περίπου 70 δολάρια) εάν κάποιος νέος εργαζόμενος παραμείνει στην εργασία του για 15 ημέρες και άλλα τόσα εάν συμπληρώσει ένα μήνα.
Για να «πείσει» τους παλιούς εργαζομένους να επιστρέψουν ή να παραμείνουν στις θέσεις τους, η εταιρεία προσφέρει πλέον μπόνους 1.800 δολαρίων για να συνεχίσουν να εργάζονται στο εργοστάσιο.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Business Insider οι μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων της Foxconn κυμαίνονται μεταξύ 3000 και 4000 γουάν (δηλαδή από 424 έως 565 δολάρια, περίπου).
H «iPhone City» και τα σημεία τριβής
Το επίμαχο εργοστάσιο, γνωστό στην Κίνα σαν η «iPhone City», αριθμούσε στις αρχές Οκτωβρίου περίπου 200.000 εργαζόμενους, αλλά πλέον υποφέρει από έλλειψη προσωπικού. Πολλοί από αυτούς αποχώρησαν στα τέλη Οκτωβρίου όταν στο σύμπλεγμα άρχισαν να εφαρμόζονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της Covid, κάτι που χειροτέρεψε τις συνθήκες διαβίωσης εκεί.
Το εργοστάσιο είχε επιβάλει ένα «σύστημα κλειστού βρόχου», το οποίο προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι θα μεταφέρονται απευθείας από τους κοιτώνες τους στο εργοστάσιο και πάλι πίσω στους κοιτώνες.
Ένα άλλο σημείο τριβής ήταν οι ελλείψεις τροφίμων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι που είχαν προσβληθεί από την Covid – αλλά και όσοι φοβούνταν να εγκαταλείψουν τους κοιτώνες τους – είχαν στη διάθεσή τους μόνο βασικές προμήθειες για να επιβιώσουν.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις μέσα στον Νοέμβριο λόγω μη καταβολής αμοιβών, σε συνδυασμό πάντα με τα περιοριστικά μέτρα.
Όλη αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία έλλειψη σχεδόν έξι εκατομμυρίων συσκευών iPhone Pro καθώς η παραγωγή του εργοστασίου τον Νοέμβριο έχει μειωθεί κατά 30%, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.