Το Κατάρ, όπου διεξάγεται το τρέχον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, βρίσκεται στο κέντρο έντονης διεθνούς κριτικής. Το εμιράτο προέβη στον «επίσημο» απολογισμό των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους στα έργα για το Μουντιάλ και ανακοίνωσε την πρώτη κοινωνική μεταρρύθμιση, αν και αυτή δεν αναμένεται να μετριάσει τη διεθνή απαξία.
Ακόμη, όμως, και ο αριθμός των θυμάτων που επίσημα ανακοινώθηκε απέχει πολύ από τους έξι χιλιάδες νεκρούς εργαζομένους.
Συγκεκριμένα, η πλευρά του Κατάρ κάνει λόγο για μερικούς νεκρούς φιλοξενούμενους εργάτες αναφορικά με τα θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν σε εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου μίλησε τώρα για αρκετές εκατοντάδες θανάτους και παραδέχτηκε ότι υπήρχαν σημαντικά περισσότεροι νεκροί φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μουντιάλ. Ανέφερε σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο: «Η εκτίμηση είναι 400, μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό».
Η συνεχιζόμενη διεθνής κριτική οδήγησε σε ορισμένες αλλαγές για τους φιλοξενούμενους εργαζόμενους από το 2020 και μετά. Στόχος τους ήταν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας για τους μετανάστες, καίτοι αυτές οι εργασιακές συνθήκες δεν έγιναν σεβαστές.
Υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, δημοσιογράφων και αναλυτών, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι εισάγει έναν ελάχιστο μισθό. Αυτός ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 275 ευρώ, με τους διεθνείς επικριτές να συνεχίζουν να μιλούν για διαπόμπευση της αξίας της ανθρώπινης ζωής και του κατώτατου μισθού.