Νέα σελίδα γυρίζει το καθεστώς στην Κίνα. Ξυλοδαρμοί και συλλήψεις, από τη μια πλευρά, εμβολιασμός κατοίκων, από την άλλη.
Πιο συγκεκριμένα, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν τη νύχτα που μας πέρασε στην πόλη Γκουάνγκτζου, μια πόλη περίπου 10 εκατομμυρίων στη νότια Κίνα, μεταξύ διαδηλωτών και κατασταλτικών δυνάμεων, καθώς η απογοήτευση για τους σκληρούς και αλλεπάλληλους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στη μάχη κατά του Covid – 19, αυξάνεται μεταξύ του κινεζικού πληθυσμού.
Αυτές οι συγκρούσεις σηματοδοτούν ένα νέο στάδιο στο κίνημα των διαμαρτυριών, καθώς οργανώνονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Κίνας, ένα κύμα ανυπακοής χωρίς ιστορικό ανάλογο από την άνοδο του Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία πριν από μια δεκαετία.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δεκάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων του καθεστώτος φαίνονται να συνοδεύουν πολίτες με χειροπέδες προς άγνωστη τοποθεσία.
Ένα δεύτερο βίντεο δείχνει πολίτες να πετούν αντικείμενα προς τις αρχές επιβολής του νόμου, ενώ, σε ένα τρίτο αναρτημένο βίντεο, διαδηλωτές φαίνονται να τρέχουν να προστατευθούν από τη ρίψη δακρυγόνων.
Την ίδια στιγμή, παράλληλα προς την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας, το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ ανακοίνωσε ότι θα εντείνει την εκστρατεία για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων κατά του θανατηφόρου Covid-19, ο οποίος κατέγραψε, σύμφωνα με τις κομμουνιστικές αρχές, ρεκόρ κρουσμάτων, ενόψει όμως των διαδηλώσεων των κατοίκων που εξοργίστηκαν από τους περιορισμούς.
Η απάντηση αυτή της κινεζικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να πείθει τους κατοίκους, που δεν διστάζουν πλέον να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική του μηδενικού Covid και τους αυστηρούς περιορισμούς του.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας και του καθεστώτος δεσμεύθηκε, πάντως, να επιταχύνει την αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού ατόμων άνω των 80 ετών και να συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό εμβολιασμού ατόμων ηλικίας 60 έως 79 ετών. Για τον σκοπό αυτό, την προαγωγή δηλαδή της δημόσιας υγείας, πρόκειται να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για τον εμβολιασμό ηλικιωμένων κατά του Covid».
Το ποσοστό εμβολιασμού στην Κίνα, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων, είναι ένα από τα επιχειρήματα που προβάλλει τακτικά η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την αυστηρή πολιτική του μηδενικού covid, με επαναλαμβανόμενους περιορισμούς, καραντίνες κατά την άφιξη αλλοδαπών και σχεδόν καθημερινές εξετάσεις για τον πληθυσμό.
Μηδενικός covid σε μια χώρα 1,5 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι προφανές ότι αποκλείεται να υπάρξει. Η κωδική ονομασία «zero covid» φθάνει στα όρια της. Το κόμμα – κράτος της Κίνας και του προέδρου Σι, που υπόσχεται μια «κόκκινη παγκοσμιοποίηση», μετέρχονται ακόμη τα κυρίαρχα μέσα του συνδυασμού της βίας και του δόλου, της καταστολής και του μαζικού εγκλεισμού και εμβολιασμού.
Ο καταναγκασμός και η δόλια ηγεμονία, που σφραγίζουν την πολιτική και επικοινωνιακή δράση της πλήρως ολοκληρωτικής κρατικής υπόστασης, δεν αρκούν για να συσκοτίσουν το ρόλο του πανταχού παρόντος κράτους, ενός «παγερού όντος», που είναι αντίθετο ακόμη και σε θεμελιώδεις, σε βασικές ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών.
Η ηγεσία του ΚΚ Κίνας μόνον πολιτικά αφελής δεν είναι. Διαβλέπει ότι οι κοινωνικές εντάσεις και οι συλλογικές ζυμώσεις δεν είναι καθοδηγούμενες από κάποιο εξωτερικό κέντρο αποσταθεροποίησης του καθεστώτος. Παρεμβαίνει προσεκτικά και, έως τώρα, η παρέμβαση αυτή δεν είναι μονοδιάστατα βίαιη. Η μνήμη της σφαγής στην πλατεία Τιεναμέν το 1989 δεν είναι, άλλωστε, τόσο μακρινή για τα πιο έμπειρα κομματικά στελέχη και κρατικούς αξιωματούχους.