Η Κροατία, η οποία θα εισέλθει στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου, ενέκρινε τον πρώτο της προϋπολογισμό σε ευρώ την Τρίτη, στοχεύοντας σε γενικό έλλειμμα 2,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος με βάση την πρόβλεψη για οικονομική ανάπτυξη 0,7%. για το 2023.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 77 ψήφους υπέρ και 50 κατά στο κοινοβούλιο των 151 εδρών.
“Αυτός είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Κροατίας που εκφράζεται σε ευρώ”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μάρκο Πρίμορατς παρουσιάζοντας τα δημοσιονομικά σχέδια.
«Η εισαγωγή του ευρώ θα ενισχύσει την οικονομία μας, θα είναι άγκυρα σταθερότητας, θα μας κάνει πιο ανθεκτικούς και προστατευμένους από εξωτερικούς κραδασμούς και κρίσεις και θα συμβάλει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος», είπε ο Πρίμορατς στους βουλευτές.
Τον Ιούλιο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσημα την Κροατία – κράτος μέλος της ΕΕ από το 2013 – να γίνει το 20ο μέλος του κοινού νομίσματος του ευρώ στις αρχές του 2023, ορίζοντας την τιμή μετατροπής για είσοδο ένα ευρώ προς 7,53450 κούνα Κροατίας.
Ο Πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς είπε ότι ο προϋπολογισμός στοχεύει να αμβλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας, να διατηρήσει την ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα.
Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπονται στα 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 9% από φέτος και τροφοδοτούνται κυρίως από άμεσους και έμμεσους φόρους που προβλέπονται στα 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι δαπάνες διαμορφώνονται στα 26,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, λόγω της αύξησης των κρατικών κοινωνικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η οικονομική ανάπτυξη 5,7% που αναμένεται φέτος προβλέπεται να μειωθεί στο 0,7% το 2023, ενώ το δημόσιο χρέος στόχος είναι να περικοπεί στο 67,9% του ΑΕΠ από 70,2% φέτος. Ο πληθωρισμός, ο οποίος προβλέπεται στο 10,4% φέτος, φαίνεται να πέφτει στο 5,7% το 2023.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει 430 τροπολογίες στον προϋπολογισμό, αλλά η κυβέρνηση αποδέχθηκε μόνο 10.