Λεπτομέρειες για το σχέδιο που εξετάζεται στην κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθούν οι συνεπείς δανειολήπτες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκαλύπτει την πρόθεση αυτή, έδωσε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ αυτό που εξετάζεται είναι το ισπανικό μοντέλο που αφορά δανειολήπτες με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ.
Τα βασικά του σημεία, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα είναι:
- Επιμήκυνση δανείου
- Μείωση δόσης κατά 40%-50%
- Πάγωμα επιτοκίου
- Ρύθμιση 5ετιας
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι αναγκαία η στήριξη της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών και πρότεινε να υπάρχει «πίεση» και στα funds που έχουν στην κατοχή τους τα κόκκινα δάνεια να εξυπηρετήσουν τον κόσμο με γενναίες ρυθμίσεις όπως συμβαίνει με την πίεση για αποπληρωμή στους δανειολήπτες.
Η αναφορά Μητσοτάκη
Το πρώτο σήμα για το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης από την Πάτρα.
Τότε ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει κάποιος το σπίτι του και ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία. «Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες σε πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μια μικρή εξαίρεση. Οι πολίτες ρυθμίζουν και πληρώνουν και οι περισσότεροι είναι συνεπείς».
«Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού έχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες» είχε καταλήξει στην αναφορά του μετά από ερώτηση για το θέμα των πλειστηριασμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι ισχύει για το ισπανικό μοντέλο
Αν και δεν έχει παρθεί καμία επίσημη απόφαση η βάση για το σχεδιασμό της εν λόγω δράσης ενδεχομένως να είναι το ισπανικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των τόκων που καταβάλλουν οι κατώτερες εισοδηματικές τάξεις στη στεγαστική πίστη. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά σβήνουν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων, ενώ καλύπτεται και μέρος των απωλειών στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών λόγω ακρίβειας. Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι η επιδότηση των δικαιούχων με βάση τα κριτήρια που θα οριστούν, με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό επιτόκιο που θα τους επιβαρύνει να περιορίζεται στο ύψος του euribor μείον 10 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχει ήδη εφαρμοστεί πρόγραμμα επιδότησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το οποίο στήριξε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τα μέτρα περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας και πληρούσαν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια.