Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν παραιτήθηκε από την ηγεσία του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP), μετά τα αρνητικά αποτελέσματα του κόμματός της, στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στο νησί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η παραίτηση της φιλελεύθερης Τσάι έχει σημαντικές εσωτερικές και διεθνείς συνέπειες.
Συγκεκριμένα, το Κουομιτάνγκ (KMT), το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, κέρδισε ή φαίνεται να κερδίζει 13 από τις 21 έδρες του δημάρχου ή του προέδρου της κομητείας που διακυβεύονται κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, ιδίως στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της χώρας, έναντι πέντε για το DPP.
Η πρόεδρος της Ταϊβάν φαίνεται ότι απέτυχε στη στρατηγική της να δώσει εθνική διάσταση στις εκλογές, παρουσιάζοντάς τις ως ευκαιρία να δείξει την επιθυμία της Ταϊβάν να υπερασπιστεί το δημοκρατικό της μοντέλο, ενόψει της ολοένα και ισχυρότερης πίεσης από την Κίνα, η οποία θεωρεί το νησί ως επαρχία της που, αν χρειαστεί, πρέπει ν ανακτηθεί με τη βία.
Η Τσάι δήλωσε πως αποδέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα και αναλαμβάνει τη σχετική πολιτική ευθύνη. Παραμένει, ωστόσο, στο πηδάλιο της χώρας μέχρι το 2024 και, έτσι, συνεχίζει να αποτελεί το «κόκκινο πανί» για την Κίνα.
Η Τσάι Ινγκ-γουέν είπε ότι αρνήθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού της, ο οποίος συμφώνησε να διατηρήσει τη θέση του λόγω της ανάγκης για σταθερότητα στο νησί ενόψει μιας δύσκολης εσωτερικής και διεθνούς κατάστασης, ανέφεραν οι υπηρεσίες του.
Η Ταϊβάν είναι μια ημιπροεδρική δημοκρατία και αρχηγός κράτους είναι ο πρόεδρος, ενώ αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Πρωθυπουργός και διορίζεται στο πρωθυπουργικό αξίωμα ο επικεφαλής του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται συνδυαστικά από την κυβέρνηση και η νομοθετική από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, ενώ το κομματικό σύστημα είναι δικομματικό και στην εξουσία εναλλάσσονται το DPP, το οποίο είναι υπέρ της επίσημης ανεξαρτησίας και το συντηρητικό KMT, το οποίο υποστηρίζει τη μελλοντική επανένωση με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Υπάρχουν και μικρότερα κόμματα, που αποτελούν μέρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης της Ταϊβάν.
Συνεπώς, είναι σημαντικό για την περαιτέρω εθνική ανεξαρτησία της χώρας να παραμείνει στην εξουσία το DPP. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης της πλήρους εθνικής ανεξαρτησίας του νησιού. Συνολικότερα, δε, ο δυτικός κόσμος είναι αλληλέγγυος με το DPP που προωθεί φιλελεύθερες, οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σε αντίθεση προς την Κίνα που, αν και δεν το υποστηρίζει πάντοτε ανοιχτά, προκρίνει την επάνοδο στις παραδοσιακές αντιφιλελεύθερες δομές διακυβέρνησης, στοιχείο που συνάδει και με το αυταρχικό – απολυταρχικό τύπο διακυβέρνησης που επικρατεί στο Πεκίνο. Η παραίτηση της Τσάι προβλέπεται να οδηγήσει σε μια περίοδο εσωστρέφειας τα κυβερνών κόμμα. Η πρόεδρος Τσάι παραμένει πολιτικά παρούσα και κυρίως, επαγρυπνεί για τη διατήρηση της «γραμμής» της εθνικής ανεξαρτησίας και της προώθησης φιλελεύθερων αλλαγών.