Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, Οικονομολόγος, συγγραφέας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero, με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στην αληθινή εικόνα της διεθνούς οικονομίας-Νέο ’29 εν όψει;
“Είμαστε σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλά σύννεφα διαφόρων επιπέδων και διαφόρων κρίσεων που μαζεύονται στον ορίζοντα η μία πλευρά που είναι πιο ορατή αυτή τη στιγμή είναι αυτή του pολέμου στην Ουκρανία η οποία φαινομενικά έχει μπει σε μία περίοδο ύφεσης αλλά νομίζω ότι κυοφορείται μία σημαντική κλιμάκωση του πολέμου στις επόμενες εβδομάδες, στους επόμενους μήνες. Όσον αφορά τώρα την οικονομική κρίση σαφώς και εμπλέκεται άμεσα γιατί ζούμε σε έναν κόσμο εξαιρετικά πολύπλοκο δεν είμαστε στις παλιές εποχές δηλαδή μπορεί οι πολεμικές επιχειρήσεις να διεξάγονται σε ένα σχετικά περιορισμένο θέατρο οι συνέπειές τους όμως είναι παγκοσμίως δηλαδή υπό αυτή την έννοια η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία και το κυριότερο που μπορώ να πω σαν βασικό ιμάντα της κρίσης είναι το γεγονός ότι ανεβάζει σημαντικά τις τιμές κρίσιμων πρώτων υλών όπως είναι η ενέργεια το πρώτο και το δεύτερο όσο είναι τα τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη όπως είναι τα λιπάσματα και λοιπά που καθορίζουν με τη σειρά τους τις τιμές αυτών των αγαθών. Αυτό το κύμα του πληθωρισμού το οποίο βεβαίως έρχεται να ενωθεί με το κύμα των πληθωριστικών πιέσεων που δημιούργησε αναπόφευκτα η κρίση και η εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες” σημείωσε ο κ. Λαυρέντζος.
“Έχουν προσπαθήσει προσπαθούν τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες να τιθασεύσουν με διαρκείς αυξήσεις των επιτοκίων το σκεπτικό που έχουν αναπτύξει είναι πολύ ξεκάθαρο και πολύ σαφές δηλαδή τόσο επανειλημμένα ο διοικητής της federal reserve της αμερικανικής τράπεζας όσο και η Λαγκάρντ από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πολύ ξεκάθαρα και πολύ απλά ότι επειδή πρόκειται για έναν πληθωρισμό τιμών παραγωγού που δεν έχουν και πολλά εργαλεία να τον αντιμετωπίσουν. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι μειώνοντας τη ροή του χρήματος δηλαδή αυξάνοντας τα επιτόκια να προκαλέσουν μείωση της ζήτησης με απλά λόγια να προκαλέσουν μία ύφεση που έτσι θα ρίξει τις τιμές. Αυτό βέβαια δεν ακούγεται έτσι λίγο εύκολα αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ σοβαρό για πρώτη φορά μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα πολλών δεκαετιών ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με το φάσμα του πληθωρισμού ο οποίος όμως θα δημιουργήσει μία σειρά από δευτερογενή πρόβλημα και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα” ανέφερε ο κ. Λαυρέντζος.