Κόσμος

Ο Ερντογάν, ο Μητσοτάκης και τα οικονομικά της Σχολής της Καππαδοκίας

Από το Ακσαράι έλαβε το πτυχίο οικονομικών επιστημών ο Ερντογάν. Εκεί όπου φαίνεται ότι κάπως χωλαίνουν στα μαθήματα της μακροοικονομίας.

Από το Ακσαράι έλαβε το πτυχίο οικονομικών επιστημών ο Ερντογάν. Εκεί όπου φαίνεται ότι κάπως χωλαίνουν στα μαθήματα της μακροοικονομίας.

Με την πάροδο των ετών, η σχολή του Ακσαράι αφομοιώθηκε οργανικά από το Πανεπιστήμιο του Μαραρά. Στο τελευταίο δεν είναι γνωστό το επίπεδο των προπτυχιακών μαθημάτων, αλλά στο Ακσαράι της Καππαδοκίας, πιθανώς τριτοβάθμιο επαγγελματικό επιμορφωτικό κέντρο κατάρτισης, οι καθηγητές της Μακροοικονομίας διδάσκουν ότι, όταν ο επίσημος πληθωρισμός κινείται στο 85%, η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει να αυξάνει, αλλά, απεναντίας να μειώνει το βασικό της επιτόκιο.

Έτσι, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε χθες το βασικό της επιτόκιο από 10.5% στο 9% κατόπιν σχετικής επιθυμίας που εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τον πελώριο πληθωρισμό.

Αυτή η μείωση δεν θα αποτελούσε αντικείμενο θέματος, αλλά είναι μία ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου, η τέταρτη κατά σειρά.

Απεναντίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνουν τα βασικά τους επιτόκια εδώ και αρκετούς μήνες. Το τουρκικό νομισματικό ίδρυμα μείωσε, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, το βασικό του επιτόκιο, μειώνοντας από το 10,5% στο 9 %, ενώ, πέρυσι, τα τουρκικά επιτόκια είχαν ήδη μειωθεί από 19% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 14% τον Δεκέμβριο.

Εάν η Τουρκία επέμενε να διατηρεί μια τέτοια νομισματική πολιτική, σε αντίθεση με τις αποφάσεις άλλων κεντρικών τραπεζών, είναι επειδή ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει  ότι τα υψηλά επιτόκια προάγουν τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, η μείωση των επιτοκίων ισοδυναμεί με ενθάρρυνση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των εξαγωγών εις βάρος της σταθερότητας των τιμών, δεδομένου μάλιστα ότι η Τουρκία ευνόησε τα τελευταία χρόνια ένα  οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση και τις επενδύσεις που ενθαρρύνουν τεράστια έργα ακινήτων και το οποίο, κατά συνέπεια, θα υπονομευόταν από την αύξηση των βασικών επιτοκίων.

Οι τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον αμάχων  αναμένεται να διαρκέσουν λίγο παραπάνω από το προβλεπόμενο ή, υπενθυμίζοντας ην πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, «αν η Ελλάδα είχε πάνω από 85% πληθωρισμός, θα ήθελα κι εγώ να αλλάζω θέμα».