Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συγκεντρώθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή για να προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις αναζωπυρούμενες εντάσεις σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, αφού η μοίρα των μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο πυροδότησε σκληρή αντιπαράθεση Παρισιού – Ρώμης.
Το ζήτημα του ποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για όσους φθάνουν στην πλούσια Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεφύγουν από τη φτώχεια ή τον πόλεμο μαστίζει εδώ και καιρό τις σχέσεις εντός του μπλοκ.
Το θέμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο αυτόν τον μήνα καθώς το Παρίσι και η Ρώμη συγκρούστηκαν για την αποδοχή από τη Γαλλία του Ocean Viking, ενός σκάφους που μετέφερε 234 διασωθέντες μετανάστες που η Ιταλία είχε απορρίψει.
“Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εργαστούμε για μια κρίση ανά κρίση, πλοίο με πλοίο, περιστατικό με περιστατικό. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο βασισμένο στη νομοθεσία της ΕΕ”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχoινάς κατά την άφιξή του στη συνάντηση, καλώντας τα κράτη μέλη να εγκρίνουν νέα Νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ για τη μετανάστευση.
Πριν από τις συνομιλίες, η εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ καθόρισε ένα σχέδιο δράσης 20 σημείων , σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης μετανάστευσης στην κεντρική Μεσόγειο.
Ένα επίκεντρο αυτού του σχεδίου ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την αποτροπή αναχωρήσεων από τη Βόρεια Αφρική. Στοχεύει επίσης σε μεγαλύτερο συντονισμό της ΕΕ για την έρευνα και τη διάσωση, μεταξύ άλλων μεταξύ των παράκτιων κρατών και των κρατών σημαίας.
Περισσότεροι από 90.000 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν φέτος στην ΕΕ των 27 εθνών μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου, όπως δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική στην Ιταλία ή τη Μάλτα, σημειώνοντας αύξηση 50% από το 2021.
«Μόνο ως Ευρωπαίοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα πολύ δύσκολα ζητήματα της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, ο οποίος είχε καλέσει σε έκτακτη συνάντηση αφού χαρακτήρισε την Ιταλία «εγωίστρια» επειδή δεν άφησε να ελλιμενίσει το Ocean Viking.
Με τη μετανάστευση ένα τεταμένο εγχώριο ζήτημα τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία, ο Νταρμανίν είπε τότε ότι η Γαλλία δεν θα δέχεται πλέον περίπου 3.000 μετανάστες που είχαν φτάσει στην Ιταλία και τους οποίους το Παρίσι είχε προηγουμένως συμφωνήσει να δεχτεί.
Είπε την Παρασκευή ότι η θέση δεν θα αλλάξει αν δεν αποδεχτούν όλοι να κάνουν περισσότερα και να δεχθούν μετανάστες.
Οι νότιες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες, λένε ότι υπάρχει υπερβολική πίεση πάνω τους και τα κράτη της ΕΕ στα βόρεια δεν τους βοηθούν αρκετά.
«Το θέμα της παράτυπης μετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες άφιξης αλλά όλη την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.
Ενώ μεγάλο μέρος της εστίασης είναι στην άφιξη μεταναστών από τη Μεσόγειο, οι παράνομες εισόδους στην ΕΕ μέσω των Δυτικών Βαλκανίων έχουν επίσης αυξηθεί στα ύψη και ο Σχοινάς είπε ότι η Επιτροπή θα προετοιμάσει επίσης προτάσεις για αυτό το μέτωπο.
Η υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex, λέει ότι οι μεταναστευτικές οδοί μέσω των Δυτικών Βαλκανίων ήταν οι πιο ενεργές, με περισσότερες από 22.000 διελεύσεις σύνορα εκεί μόνο τον Οκτώβριο, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από τον ίδιο μήνα του 2021.