Με βασικό κριτήριο την άμεση απορρόφηση πτυχιούχων ΑΕΙ στην αγορά εργασίας, ο βρετανικός οργανισμός Times Higher Education (THE) δημοσιοποιεί την τελευταία κατάταξη πανεπιστημίων από ολόκληρο τον πλανήτη -αν και η κυριαρχία των Αμερικανών είναι σαρωτική: Τα 6 από τα 10 κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου εδρεύουν στις ΗΠΑ με «πρωταθλητή» το περίφημο MIT (Massachusetts Institute of Technology, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης).
Συγκεκριμένα, ο πίνακας του Top-10, όπως καταρτίζεται από το σύστημα Global Employability University Ranking and Survey – GEURS (Παγκόσμια Κατάταξη και Έρευνα των Πανεπιστημίων Βάσει Πρόσληψης Αποφοίτων) για το 2022 είναι ο ακόλουθος:
Με δεδομένη την αξιοπιστία του συστήματος που χρησιμοποιείται, η αξιολόγηση των ΑΕΙ έχει μεγάλη σημασία για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τόσο τους αποφοίτους όσο και τα ίδια τα πανεπιστήμια. Με απλά λόγια, η θέση κάθε ΑΕΙ στην παγκόσμια κατάταξη μεταφράζεται σε εκατομμύρια δολαρίων, εφόσον μια σειρά από ισχυρές ιδιωτικές εταιρείες, πολυεθνικοί οργανισμοί κ.λπ. στρατολογούν την επόμενη γενιά ανώτατων στελεχών απευθείας από τις τάξεις των αποφοίτων.
Αντιστοίχως, το εκάστοτε ΑΕΙ που εμφανίζεται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, εξαργυρώνει το κύρος του αποσπώντας μεγαλύτερα κεφάλαια για την έρευνα -από ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς- και, φυσικά, δικαιολογεί τα αστρονομικά δίδακτρα παραπέμποντας, ακριβώς, στο αναγνωρισμένο status του.
Κατά συνέπεια, ένας απόφοιτος, πχ του Massachusetts Institute of Technology, ακόμη και εάν δεν είναι αριστούχος, κατά κανόνα δεν προλαβαίνει καν να αναζητήσει εργασία στην ελεύθερη αγορά. Η αγορά βρίσκεται μέσα στο ΜΙΤ και προχωρά αμέσως σε συνεντεύξεις, πρόσληψη κ.λπ. Επομένως, το σύνηθες μοτίβο είναι ότι, η εγγραφή σε ΑΕΙ του Top-10 πρακτικά ισοδυναμεί με απευθείας επαγγελματική αποκατάσταση.