Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκ νέου χερσαία επιχείρηση κατά θέσεων των Κούρδων μαχητών μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων σε Συρία και βόρειο Ιράκ.
Η Άγκυρα κατηγορεί το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα (ΡΚΚ) και τις Μονάδες Άμυνας του Συριακού Λαού (YPG) από την πρώτη στιγμή για τη φονική βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Από την πλευρά τους, τόσο το κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP), όσο και το ΡΚΚ και η YPG αρνούνται κάθε ευθύνη.
Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι η Τουρκία βομβάρδισε τον καταυλισμό αλ Χολ, στον οποίο διαμένουν συγγενείς τζιχαντιστών μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους με τον εκπρόσωπο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων να προειδοποιεί ότι «ορισμένες οικογένειες του ΙΚ ενδέχεται να δραπέτευσαν» εκμεταλλευόμενες το χάος που προκλήθηκε.
Η Τουρκία επαναλαμβάνει ότι η YPG είναι ταυτόσημη με το ΡΚΚ και ζητεί να πάψει κάθε υποστήριξη προς τους “τρομοκράτες”. Η Ουάσινγκτον όμως βασίστηκε στις SDF και την YPG για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία.
Οι εκβιασμοί Ερντογάν
Η Άγκυρα θέλοντας με τετελεσμένα στη Βόρεια Συρία να επιβάλει την αλλαγή πολιτικής της Ουάσιγκτον και εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων της στον αγώνα εναντίον του ISIS, ενώ βγάζει πάλι στο τραπέζι και τους S400.
Η «απειλή» Ακάρ ότι η Τουρκία είναι έτοιμη μόλις χρειασθεί να χρησιμοποιήσει τους S-400 προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έρχεται να προστεθεί στο πλήθος επιχειρημάτων που έχουν τα μέλη του Κογκρέσου για την υποτροπιάζουσα συμπεριφορά της Τουρκίας και βαραίνουν το κλίμα εις βάρος της Άγκυρας ενόψει και της ψήφισης του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ που θα εισαχθεί και η τροπολογία για τα F-16.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι οι «ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ. Αυτή η σημαντική συναλλαγή (αγορά) από τη Ρωσία ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA βάσει της νομοθεσίας των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα» και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA».
Μεταναστευτικό: Χρηματοδότηση 1,8 εκατ. ευρώ σε τρεις δήμους από το Ταμείο Αλληλεγγύης
Επιπλέον χρηματοδοτήσεις ύψους 1,81 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ βαθμού εγκρίθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης, με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Συγκεκριμένα, κατόπιν πρόσκλησης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο δήμος Ανατολικής Σάμου, ο δήμος Κω και ο δήμος Μυτιλήνης επιδοτούνται με 1,81 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, για δημοτικά έργα, μετά από προτάσεις που κατέθεσαν κατά την κρίση τους και βάσει των τοπικών αναγκών.
Συγκεκριμένα. πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:
Δήμος Ανατολικής Σάμου, 1.000.000 ευρώ για:
- Αποκατάσταση χώρου πρώην ΚΥΤ Πόλεως Σάμου
- Υποέργο 1, «Αγορά χώρου πρώην ΚΥΤ πόλεως Σάμου»
- Υποέργο 2, «Καθαίρεση κατασκευών πρώην χώρου ΚΥΤ πόλεως Σάμου».
- Δήμος Κω, 260.000 ευρώ για:
- Προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.
- Δήμος Μυτιλήνης, 550.000 ευρώ για:
Συνολικά έχουν εγκριθεί 118 έργα ύψους 56.638.174,43 ευρώ σε 36 οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β’ βαθμού, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του άρθρου 252 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, Α` 116) το μετοχικό κεφάλαιο των οποίων ανήκει κατά πλειοψηφία στους ΟΤΑ.
Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί συνολικά 97.397.113,34 ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 25.389.253,53 ευρώ για δημοτικά τέλη και 15.369.685,38 ευρώ για έκτακτες επιχορηγήσεις.