Η βιομηχανία όπλων της Ανατολικής Ευρώπης κατασκευάζει όπλα, βλήματα πυροβολικού και άλλες στρατιωτικές προμήθειες με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής ηγούνται των προσπαθειών να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.
Οι Σύμμαχοι προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, εξαντλώντας τα δικά τους αποθέματα στην πορεία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία παρείχαν την πιο άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία , με την Πολωνία στην τρίτη θέση και την Τσεχική Δημοκρατία στην ένατη.
Παραμένοντας επιφυλακτικοί με τη Ρωσία, πρώην ηγέτη τους επί σοβιετικής εποχής, ορισμένες χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας βλέπουν τη βοήθεια της Ουκρανίας ως θέμα περιφερειακής ασφάλειας.
Ωστόσο, σχεδόν δώδεκα κυβερνητικοί και εταιρικοί αξιωματούχοι και αναλυτές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι η σύγκρουση παρουσίασε επίσης νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία όπλων της περιοχής.
«Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και την ορατή στάση πολλών χωρών που στοχεύουν στην αύξηση των δαπανών στον τομέα των αμυντικών προϋπολογισμών, υπάρχει πραγματική ευκαιρία να εισέλθουμε σε νέες αγορές και να αυξήσουμε τα έσοδα από τις εξαγωγές τα επόμενα χρόνια», είπε Sebastian Chwalek, Διευθύνων Σύμβουλος της PGZ της Πολωνίας.
Η κρατική PGZ ελέγχει περισσότερες από 50 εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα και πυρομαχικά – από τεθωρακισμένα μεταφορικά έως μη επανδρωμένα συστήματα αέρα – και κατέχει μερίδια σε δεκάδες άλλες.
Τώρα σχεδιάζει να επενδύσει έως και 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, υπερδιπλάσιο του προπολεμικού στόχου της, δήλωσε ο Chwalek στο Reuters. Αυτό περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις που βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα με τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία για λόγους ασφαλείας, είπε.
Άλλοι κατασκευαστές επίσης αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα και αγωνίζονται να προσλάβουν εργαζομένους, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.
Αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, ορισμένοι στρατοί και κατασκευαστές της Ανατολικής Ευρώπης άρχισαν να αδειάζουν τις αποθήκες τους από όπλα και πυρομαχικά της Σοβιετικής εποχής που γνώριζαν οι Ουκρανοί, καθώς το Κίεβο περίμενε εξοπλισμό προτύπων του ΝΑΤΟ από τη Δύση.
Καθώς αυτά τα αποθέματα έχουν μειωθεί, οι κατασκευαστές όπλων αύξησαν την παραγωγή τόσο παλαιότερου, όσο και σύγχρονου εξοπλισμού για να διατηρήσουν τη ροή των προμηθειών. Το ρεύμα των όπλων βοήθησε την Ουκρανία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να ανακτήσει εκτάσεις εδάφους.
Ο Chwalek είπε ότι η PGZ θα παράγει τώρα 1.000 φορητά συστήματα αεράμυνας Piorun manpad το 2023 – όχι όλα για την Ουκρανία – σε σύγκριση με 600 το 2022 και 300 έως 350 τα προηγούμενα χρόνια.
Η εταιρεία, η οποία είπε ότι έχει παραδώσει επίσης συστήματα πυροβολικού και όλμων, οβίδες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, φορητά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεπεράσει τον προπολεμικό στόχο εσόδων του 2022 των 6,74 δισεκατομμυρίων ζλότι.
Εταιρείες και αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, ενώ ορισμένες δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επικαλούμενοι ευαισθησίες ασφαλείας και εμπορίου.
Ιστορική βιομηχανία
Η βιομηχανία όπλων της Ανατολικής Ευρώπης χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ο Τσέχος Emil Skoda άρχισε να κατασκευάζει όπλα για την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.
Κάτω από τον κομμουνισμό, τεράστια εργοστάσια στην Τσεχοσλοβακία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό όπλων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Πολωνία και αλλού στην περιοχή απασχολούσαν τους ανθρώπους, φτιάχνοντας όπλα για τις συγκρούσεις του Ψυχρού Πολέμου που πυροδότησε η Μόσχα σε όλο τον κόσμο.
«Η Τσεχική Δημοκρατία ήταν μια από τις δυνάμεις των εξαγωγέων όπλων και έχουμε το προσωπικό, τη βάση υλικών και τις γραμμές παραγωγής που απαιτούνται για να αυξήσουμε την ικανότητα», δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής της στο ΝΑΤΟ Jakub Landovsky.
“Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Τσέχους να αυξήσουν αυτό που χρειαζόμαστε αφού δώσουν στους Ουκρανούς τα παλιά αποθέματα της σοβιετικής εποχής. Αυτό μπορεί να δείξει σε άλλες χώρες ότι μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι εταίροι στη βιομηχανία όπλων.”
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή ώθησαν τις εταιρείες να εκσυγχρονιστούν, αλλά «μπορούν ακόμα να παράγουν γρήγορα πράγματα όπως πυρομαχικά που ταιριάζουν στα σοβιετικά συστήματα», δήλωσε ο Siemon Wezeman, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Οι παραδόσεις στην Ουκρανία περιελάμβαναν βολές πυροβολικού «ανατολικών» διαμετρημάτων, όπως φυσίγγια οβίδων 152 χιλιοστών και ρουκέτες 122 χιλιοστών που δεν παράγονται από δυτικές εταιρείες, δήλωσαν αξιωματούχοι και εταιρείες.
Είπαν ότι η Ουκρανία απέκτησε όπλα και εξοπλισμό μέσω δωρεών από κυβερνήσεις και απευθείας εμπορικών συμβάσεων μεταξύ του Κιέβου και των κατασκευαστών.
Όχι μόνο επιχειρείσεις
«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ουσιαστικά την Ουκρανία», δήλωσε ο Christoph Trebesch, καθηγητής στο Ινστιτούτο του Κιέλου. «Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία για αυτούς να αναπτύξουν τη στρατιωτική βιομηχανία παραγωγής τους».
Η Ουκρανία έχει λάβει σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια όπλων και εξοπλισμού από τσεχικές εταιρείες, περίπου το 95% των οποίων ήταν εμπορικές παραδόσεις, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Tomas Kopecny. Οι τσεχικές εξαγωγές όπλων φέτος θα είναι οι υψηλότερες από το 1989, είπε, με πολλές εταιρείες του κλάδου να προσθέτουν θέσεις εργασίας και χωρητικότητα.
«Για την τσεχική αμυντική βιομηχανία, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η βοήθεια που παρέχει είναι ξεκάθαρα μια ώθηση που δεν έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια», είπε ο Kopecny.
Ο David Hac, διευθύνων σύμβουλος του Τσεχικού Ομίλου STV, περιέγραψε στο Reuters σχέδια για προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής για πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος και είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις δυνατότητές του μεγάλου διαμετρήματος. Σε μια σφιχτή αγορά εργασίας, η εταιρεία προσπαθεί να κυνηγήσει εργάτες από μια επιβραδυνόμενη αυτοκινητοβιομηχανία, είπε.
Οι πωλήσεις άμυνας βοήθησαν τον Τσεχοσλοβακικό Όμιλο, στον οποίο ανήκουν εταιρείες όπως οι Excalibur Army, Tatra Trucks και Tatra Defence, να διπλασιάσουν σχεδόν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου από πέρυσι, στα 13,8 δισεκατομμύρια κορώνες.
Η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή φυσιγγίων 155 χιλιοστών ΝΑΤΟ και 152 χιλιοστών ανατολικού διαμετρήματος και ανακαινίζει οχήματα μάχης πεζικού και άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Andrej Cirtek.
Είπε ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επιχείρηση.
«Μετά την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας, οι παραδόσεις μας για τον ουκρανικό στρατό πολλαπλασιάστηκαν», είπε ο Cirtek.
«Η πλειοψηφία του τσεχικού πληθυσμού θυμάται ακόμη εποχές ρωσικής κατοχής της χώρας μας πριν από το 1990 και δεν θέλουμε να έχουμε ρωσικά στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορά μας».
πηγή: Reuters