Ενώ οι επαφές σε επίπεδο πληροφοριών συνεχίζονται εδώ και μήνες για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας, εντείνονται τα σημάδια προετοιμασίας για συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα έδειξε ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το θέμα σήμερα: «Μπορεί να υπάρξει συνάντηση με τον Άσαντ. Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια στην πολιτική. Τελικά, θα λάβουμε μέτρα κάτω από κατάλληλες συνθήκες».
Ενώ το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο συγγραφέας της εφημερίδας Hürriyet Abdulkadir Selvi, ο οποίος είναι γνωστός για την εγγύτητά του με την κυβέρνηση, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο Ερντογάν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Άσαντ πριν από τις εκλογές του 2023. Ο Σέλβι σημείωσε ότι η συνάντηση θα μπορούσε να φιλοξενηθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για χρόνια, η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες τόσο για την Τουρκία όσο και για τους Κούρδους της Συρίας να αφήσουν πίσω τα προβλήματα με το καθεστώς Άσαντ που υποστηρίζει και να αυξήσουν την επιρροή του Άσαντ. Το καθεστώς Άσαντ, το οποίο έχει ανακτήσει τα περισσότερα από τα εδάφη που έχασε τα τελευταία χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2011, έχει πλέον τον έλεγχο των δύο τρίτων της επικράτειας της χώρας. Οι δύο πιο σημαντικές περιοχές εκτός του ελέγχου του καθεστώτος είναι αυτές στη βόρεια Συρία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και οι Κούρδοι που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Οι Κούρδοι κατέχουν περίπου το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της βορειοανατολικής περιοχής, όπου υπάρχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου. Η παρουσία Αμερικανών στρατιωτών που υποστηρίζουν τους Κούρδους σε αυτή την περιοχή θέτει ένα ξεχωριστό πρόβλημα για τη Δαμασκό.
Τελειώνει η περίοδος της «εισβολής» στην Τουρκία, του «δολοφόνου» Άσαντ;
Ωστόσο, η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη βορειοδυτική περιοχή είναι επίσης μεταξύ των κόκκινων γραμμών της Δαμασκού. Το καθεστώς Άσαντ έχει περιγράψει μέχρι στιγμής την Τουρκία ως «κατοχική δύναμη» και όρισε την αποχώρηση της Τουρκίας από το συριακό έδαφος για μια πιθανή ομαλοποίηση. Οι σκληρές εκφράσεις όπως «δολοφόνος» που χρησιμοποιούσε συχνά ο Ερντογάν εναντίον του Άσαντ μένουν στη μνήμη μας. Γίνεται αντιληπτό ότι οι μεταβαλλόμενες ισορροπίες στην περιοχή έχουν δημιουργήσει νέους τομείς ενδιαφέροντος και για τις δύο πλευρές και ορισμένα κοινά συμφέροντα και ανησυχίες συνόδευσαν τη διαδικασία εξομάλυνσης.