Η υφυπουργός Εργασίας κ. Μαρία Συρεγγέλα μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Opinion Leader” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, το panic button αλλά και τις δράσεις της κυβέρνησης στον συγκεκριμένο τομέα.
Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Για τη Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και τα δίκτυα δομών
Η υφυπουργός Εργασίας κ. Μαρία Συρεγγέλα τόνισε τα εξής: “Υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο δομών στήριξης γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας με 44 συμβουλευτικά κέντρα στα οποία εκεί μπορεί να υπάρχει και ψυχολογική ενδυνάμωση, στήριξη δηλαδή των γυναικών και κοινωνική στήριξη. Πλέον εκτός από νομική συμβουλευτική και νομική στήριξη τα περισσότερα από αυτά τα κάνουμε συνεργασίες με τους δικηγορικούς συλλόγους, άρα μπορούν οι γυναίκες να έχουν νομικό να τους εκπροσωπήσει, δικηγόρο δωρεάν υπηρεσία και φυσικά εργασιακή συμβουλευτική και στήριξη. Με πρόγραμμα που κάναμε μαζί με τη ΔΥΠΑ, τον πρώην ΟΑΕΔ, τώρα θα δούμε και επόμενο πρόγραμμα για να μπορούν να βρίσκουν και δουλειά. Οι 19 ξενώνες φιλοξενίας σε όλη τη χώρα όπου μπορούν να φιλοξενηθούν οι γυναίκες θύματα βίας μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους, όσες γυναίκες έχουν απευθυνθεί για να μπουν στο ξενώνα όλες έχουν εξυπηρετηθεί και η γραμμή φυσικά 15900 η γνωστή πλέον σε όλους μας γραμμή η οποία προσφέρει και ψυχολογική στήριξη και κοινωνική στήριξη όλο το 24ωρο.
“Και βέβαια εκεί μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορώ μόνο γυναίκες αλλά και τα λεγόμενα τρίτα πρόσωπα γιατί βλέπουμε πλέον ότι παίρνει και πάρα πολύς κόσμος που μπορεί να είναι τα παιδιά των γυναικών αυτών ή συγγενικά τους πρόσωπα ή φιλικά τους πρόσωπα για να δεχθούν συμβουλές πώς να βοηθήσουν τις γυναίκες αυτές να βγούνε από τον κύκλο της βίας. Αυτό ακριβώς ότι αυτό που υπήρχε παλιά ότι θα πρέπει να κλείνει η πόρτα του σπιτιού μας ή να μην ενδιαφερόμαστε τι γίνεται στο διπλανό σπίτι, αυτό πλέον δεν πρέπει να ισχύει και πρέπει να περάσει και στην κουλτούρα μας και στην παιδεία μας και πολύ περισσότερο στις νεότερες γενιές για αυτό έχουνε μπει και μαθήματα τέτοιου περιεχομένου μέσα στο σχολεία τα οποία είναι υποχρεωτικά, είναι στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων. Άρα λέμε στις γυναίκες να μιλούν, να μη σωπαίνουν να το δουν ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε, είναι σαφώς πολύ δύσκολο πολλές φορές να βγεις από έναν κύκλο βίας, αλλά για αυτό είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις γυναίκες αυτές στο να κάνουνε το Βήμα να προχωρήσουμε μπροστά” σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας.
Μαρία Συρεγγέλα στο pagenews.gr: Για το panic button
“Είναι μια εφαρμογή, εδώ μιλάμε για συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα πάνω στα θέματα αυτά γιατί μας προσφέρεται ως δωρεά από το ίδρυμα Vodafone. Είναι μια εφαρμογή κρυπτογραφημένη θα υπάρχει στα κινητά των γυναικών που ήδη είναι περιστατικά βίας μπορούν να τα προμηθεύονται και από τα αστυνομικά τμήματα και από τα συμβουλευτικά κέντρα. Είπαμε τα 44 συμβουλευτικά κέντρα όπου εκεί είναι και το εξειδικευμένο προσωπικό. Θα είναι κρυπτογραφημένη δεν θα γράφει panic button γιατί πρέπει να το έχουν οι γυναίκες που πραγματικά το χρειάζονται, γιατί πολλές φορές οι θύτες είναι και χειριστικοί και θέλουν να ελέγχουν όλη τη ζωή της γυναίκας. Πολλές φορές ελέγχουν το κινητό της, ελέγχουν με εφαρμογές για το που πηγαίνει. Άρα θα είναι μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή όπου με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί άμεσα να καλεί το 100 ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν πολλές φορές και σε γυναικοκτονίες. Ακόμη και μια γυναίκα να σώσουμε θα είναι για εμάς πάρα πολύ σημαντικό