Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση από άλλα κορυφαία έθνη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη θα είναι ασθενής, αλλά η Γερμανία είναι η μόνη άλλη μεγάλη οικονομία που αναμένεται να συρρικνωθεί.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει «σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης» παγκοσμίως το 2023.
Χάρη στη δύναμη των αναδυόμενων οικονομιών, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος, προβλέπει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ .
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέαζε άνισα τις οικονομίες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με τις ευρωπαϊκές χώρες να φέρουν το κύριο βάρος των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις, το εμπόριο και την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Η G7 περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία. Ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να είναι πιο αδύναμη στις περισσότερες χώρες του ομίλου, μόνο η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα συρρικνωθούν, προβλέπει ο ΟΟΣΑ.
Αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 και θα ακολουθηθεί από ρηχή ανάπτυξη μόλις 0,2% το 2024.
Αντίθετα, την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (OBR) προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συρρικνωθεί κατά 1,4% το επόμενο έτος, αν και προέβλεψε επίσης ισχυρότερη ανάπτυξη, 1,3% το 2024. Το OBR είπε ότι αυτό θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη μείωση της ζωής καταγεγραμμένα πρότυπα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα , η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε ότι η ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει δύο χρόνια.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,3%, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Από την ευρύτερη ομάδα των χωρών της G20, μόνο η Ρωσία, η οποία υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις, προβλέπεται να είναι χειρότερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ΟΟΣΑ, ένα διακυβερνητικό όργανο που επικεντρώνεται στην οικονομική πολιτική , ενοχοποιεί για την κακή απόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου την Εγγύηση Τιμής Ενέργειας, το πρόγραμμα για την υποστήριξη των ενεργειακών λογαριασμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ενώ η επιδότηση λογαριασμών ενέργειας μειώνει τον άμεσο ρυθμό πληθωρισμού, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι θα αυξήσει τη συνολική ζήτηση στην οικονομία, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις μεσοπρόθεσμα. Αυτό με τη σειρά του θα απαιτούσε από την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και να προσθέσει στο κόστος εξυπηρέτησης των χρεών.
«Η καλύτερη στόχευση μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών της ενέργειας θα μείωνε το δημοσιονομικό κόστος, θα διατηρούσε καλύτερα τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και θα μείωνε την πίεση στη ζήτηση σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού», ανέφερε.
Με πληροφορίες από BBC