Κόσμος

Le Monde: Όλο και πιο παρανοϊκό το καθεστώς Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διατηρεί, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, έναν μυστικό στρατό, που αποτελείται από πληροφοριοδότες, πράκτορες και δολοφόνους. Αυτοί δρουν ως δίκτυο για την παρακρατική προάσπιση του καθεστώτος.

Είναι ένα τεράστιο κυνήγι στην κλίμακα μιας ηπείρου όπου επιτρέπονται όλα τα χτυπήματα: απαγωγές, πολιτικές δολοφονίες, εκδόσεις, εκβιασμοί κ.λπ. Σε όλη την Ευρώπη, το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τα πλοκάμια του όταν ενεργεί για να εξουδετερώσει, να συλλάβει ή να βλάψει το αντιπάλους. Σκοπός του δικτύου αυτού είναι να φιμώσει όλες τις φωνές αντιφρονούντων, είτε Κούρδων, φιλοαρμενικών, ακροαριστερών. Όλο και περισσότερο παρανοϊκό από την εξέγερση του Ταξίμ το 2013, την επιστροφή του εμφυλίου πολέμου με το κουρδικό κίνημα το 2015 και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, το τουρκικό καθεστώς δέχεται κάθε αντίθεση ως υπαρξιακή απειλή.

Στο The Wolves love the mist , η Laure Marchand και ο Guillaume Perrier, πρώην ανταποκριτής της Le Monde στην Τουρκία, υποστηρίζουν ότι η αιχμή του δόρατος είναι η MIT, οι υπηρεσίες των τουρκικών πληροφοριών.

Το χέρι της MIT είναι πολύ μακρύ. Βρέθηκε εμπλεκόμενη στη δολοφονία τριών ακτιβιστών του ΡΚΚ, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα ιδρυτικά μέλη του κινήματος, σε ένα διαμέρισμα στη οδό Lafayette του Παρισιού, στις 9 Ιανουαρίου 2013. Εάν ο συγγραφέας πέθανε από ασθένεια στη φυλακή, χορηγοί, μερικοί από τους οποίους ζουν στη Γαλλία, συνεχίζουν να τρέχουν. Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά, όπως λένε οι Marchand και Perrier, ο δικαστής δεν βοηθείται ιδιαίτερα από τις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών που εμποδίζουν τον αποχαρακτηρισμό των σημειώσεων που επιτρέπουν τον εντοπισμό των συνεργών του δολοφόνου.

Ένα «βαθύ κράτος»

Στην πραγματικότητα, είναι ένας απέραντος ιστός αράχνης που έχουν πλέξει οι τουρκικές υπηρεσίες στην Ευρώπη, το επίκεντρο του οποίου βρίσκεται στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 6.000 άτομα εργάζονται εκεί για υπηρεσίες. Είναι ένα μείγμα μυστικών πρακτόρων, δολοφόνων, διπλωματών, πληροφοριοδοτών, πολιτικών ακτιβιστών και μεσαζόντων επιχειρήσεων, όλοι ενωμένοι σε ένα «βαθύ κράτος» που αναμειγνύει δίκτυα μαφίας και κρατικές υπηρεσίες. Επιπλέον, για να περιγράψουμε τους μηχανισμούς της αντεπαναστατικής βίας (αντι-ΡΚΚ και αντιαριστερών) της δεκαετίας του 1980 στην Τουρκία, επινοήθηκε αυτή η έκφραση του «βαθέος κράτους», που έκτοτε άνθισε.