Δημόσια αντιπαράθεση της γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ με τον τούρκο ομόλογό της Σουλεϊμάν Σοϊλού σημειώθηκε στην Άγκυρα, με αντικείμενο τις τουρκικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ (επιχείρηση «Γαμψό ξίφος») όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.
Απηχώντας τις θέσεις όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Γαλλίας, η γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών διεμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να υπάρχει «αναλογική αντίδραση» της Άγκυρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις, προκαλώντας τον εκνευρισμό του Σοϊλού.
Σημειώνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν χρειάζεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Μπάιντεν ή τον πρόεδρο Πούτιν, ότι η Τουρκία έχει δικαίωμα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ ανά πάσα στιγμή.
Τουρκία: Η Ελλάδα φταίει για τις εντάσεις
Για εχθρική συμπεριφορά κατηγορεί την Ελλάδα η Τουρκία στην ετήσια έκθεση του ΥΠΕΞ. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ στην έκθεση χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της» αιτιολογώντας έτσι την απόφαση της Τουρκίας να διακόψει όλους τους μηχανισμούς διαλόγου με τη χώρα μας.
Τι αναφέρει απόσπασμα της έκθεσης
«H Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Λαμβάνεται αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση που υιοθετείται από την ΕΕ και ορισμένες τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή που προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει. Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed κατέδειξε επίσης αυτή την κατάσταση. Τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ το 2020. Σε αυτή την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία”.