Τη μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας LNG στην ιστορία συνήψαν η Qatar Energy του Κατάρ και η κινεζική ενεργειακή Sinopec, καθώς ο ενεργειακός γίγαντας με έδρα το Πεκίνο θα προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Εμιράτο για τα επόμενα 27 χρόνια.
Μιλώντας στο Reuters ο επικεφαλής της Qatar Energy, Saad al-Kaabi, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό ορόσημο», καθώς η συμφωνία αφορά 4 εκατομμύρια τόνους LNG για τις επόμενες σχεδόν τρεις δεκαετίες.
«(Η συμφωνία) δείχνει ότι οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες είναι εδώ και είναι σημαντικές τόσο για τον πωλητή όσο και για τον αγοραστή», πρόσθεσε ο Kaabi, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεμονωμένη συμφωνία για προμήθεια LNG που έχει καταγραφεί.
Για την τιμολόγηση των ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα διοχετεύονται στην Κίνα θα χρησιμοποιείται ως βάση αναφοράς το αργό πετρέλαιο.
«Ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούμε τις συμφωνίες μας με την Ασία συνδέεται με το αργό πετρέλαιο. Το κάναμε με αυτόν τον τρόπο στο παρελθόν και αυτός είναι ο μηχανισμός που θα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον», σημείωσε ο Kaabi.
Το «Βόρειο Πεδίο»
Το φυσικό αέριο που θα προμηθεύεται η κινεζική εταιρεία από το Κατάρ θα προέρχεται από το λεγόμενο «Βόρειο Πεδίο», το οποίο αποτελεί τμήμα του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο. Η Qatar Energy σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή από το εν λόγω κοίτασμα, ενώ έως το 2027 η ενεργειακή εταιρεία του Εμιράτου θα αυξήσει την ικανότητα υγροποίησης σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Όπως άλλωστε σημείωσε ο Kaabi, υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι αγοραστές φυσικού αερίου τόσο από την Κίνα όσο και από την Ευρώπη, με τους οποίους οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το Κατάρ, όπως υπενθυμίζει το Reuters, είναι ήδη ο κορυφαίος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο. Το έργο επέκτασης του «Βόρειου Πεδίου» θα ενισχύσει αυτή τη θέση και θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη εξασφάλιση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία αναζητά εναγωνίως εναλλακτικές που θα της επιτρέψουν να «απογαλακτιστεί» από το ρωσικό αέριο.
Παράλληλα η σημαντική συμφωνία με την κινεζική εταιρεία ενδέχεται να ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή της Sinopec στο έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου, καθώς η Qatar Energy δηλώνει έτοιμη να διαθέσει το 5% της συμμετοχής της σε επενδυτές.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters τον Ιούνιο ότι οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας βρίσκονταν σε προχωρημένες συνομιλίες με το Κατάρ για επενδύσεις στο Βόρειο Πεδίο.