Η Πολωνία εγκαθιστά πυραύλους Patriot στα σύνορά της με την Ουκρανία, ελάχιστες ημέρες μετά την πυραυλική επίθεση στην Πολωνία, που κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων και προκάλεσε διεθνή αναστάτωση.
Πιο συγκεκριμένα, η Πολωνία και η Γερμανία είναι σύμμαχοι στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και συναπόφασισαν να αναπτύξουν πυραύλους Patriot κοντά στα σύνορα της Πολωνίας με την Ουκρανία.
Το ζήτημα απασχολεί διεθνείς ιστότοπους ενημέρωσης, οι οποίοι συνδέουν την κίνηση αυτή με την αμφιλεγόμενη επίθεση, που δέχθηκε η Πολωνία.
Πράγματι, η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999, δέχτηκε επίθεση. Το απόγευμα της 15ης Νοεμβρίου, ένας πύραυλος έπληξε ένα μικρό χωριό κοντά στα σύνορά του με την Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο άτομα. Ήταν η πρώτη φορά που ένα περιστατικό έφερε τον πόλεμο απευθείας στο έδαφος του ΝΑΤΟ. Ο φόβος ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για τον κόσμο έγινε αμέσως εμφανής.
Η επίθεση των ρωσικών πυραύλων στο έδαφος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ εκλήφθηκε ότι είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από το Κρεμλίνο.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Β., Ζελένσκι, δήλωσε ότι πρόκειται για «πυραυλική επίθεση κατευθυνόμενη από τη Ρωσία κατά της συλλογικής ασφάλειας». Αν και δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία, κάλεσε το ΝΑΤΟ να δράσει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συγκέντρωσε συμμάχους στο περιθώριο συνόδου κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας για να συζητήσουν το πρόβλημα, ενώ οι πολωνικές αρχές δεν βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα. Έκτοτε, όμως, έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους ετοιμότητα, αλλά έχουν ζητήσει να υπάρξει ηρεμία μέχρι να διαπιστωθούν τα γεγονότα.
Σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την έκρηξη, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι απίθανο ο πύραυλος, που έπεσε στο πολωνικό έδαφος, να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. Μετά λίγες ώρες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο, κατά τη διάρκεια των προσπαθειών της να αμυνθεί από τις ρωσικές επιθέσεις.
Ο αρχικός πανικός είχε υποχωρήσει. Όμως, ο φόβος για ένα νέο χτύπημα παραμένει και οι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι όσο η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη δυτική Ουκρανία, περιστατικά όπως αυτό στην Πολωνία θα μπορούσαν να επαναληφθούν, με ή χωρίς πρόθεση, και ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο.
Άρα, λοιπόν, η μεταφορά γερμανικών πυραύλων στα σύνορα ανάμεσα στην Πολωνία και την Ουκρανία δείχνει ότι οι δύο σύμμαχες χώρες, Γερμανία και Πολωνία, έχουν ακόμη κάποιο φόβο για πιθανό νέο χτύπημα, «φωτογραφίζοντας» με την κίνησή τους την Ουκρανία και ευθυγραμμιζόμενες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.