Οικονομία

Ενέργεια: Κάτω από 35 λεπτά η τιμή κιλοβατώρας για τον Δεκέμβριο – Θολό τοπίο ο φόρος στα υπερέσοδα

Κατά μέσο όρο οι ονομαστικές τιμές της αγοράς ρεύματος εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 32 και 35 λεπτά η κιλοβατώρα, μειωμένες άνω του 20% έναντι εκείνων του Νοεμβρίου

Τιμολόγια Δεκεμβρίου ακόμη και κοντά στα 30 λεπτά προσανατολίζονται να ανακοινώσουν κάποιοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος τα μεσάνυχτα της Κυριακής, επίπεδα που θα είναι τα χαμηλότερα από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα για τις χρεώσεις στην λιανική.

Κατά μέσο όρο οι ονομαστικές τιμές της αγοράς ρεύματος εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ 32 και 35 λεπτά η κιλοβατώρα, μειωμένες άνω του 20% έναντι εκείνων του Νοεμβρίου, αντικατοπτρίζοντας τις χαμηλές πτήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub συναλλαγών κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Για τους καταναλωτές δεν αλλάζει κάτι, όπως έχει γράψει το Energypress, όμως για το κράτος η συμμετοχή του θα είναι για έναν ακόμη μήνα μηδενική, με την επιδότηση να καλύπτεται αποκλειστικά από τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Εφόσον επαληθευτούν οι παραπάνω χρεώσεις, τότε για να διατηρηθεί μια μέση λιανική τιμή στα 15-16 λεπτά, η επιδότηση προς τους προμηθευτές θα κυμανθεί γύρω στα 19-20 λεπτά.

Στο μέτωπο πάντως των προμηθευτών επικρατεί προβληματισμός για το φόρο στα υπερέσοδα, με αρκετούς να μιλούν για ένα θολό ακόμη τοπίο. Κοινός παρονομαστής των όποιων ενστάσεων, είναι η δυσκολία υπολογισμού επιμέρους παραμέτρων κόστους, την οποία προκαλεί η απόφαση επιβολής του μηχανισμού σε τριμηνιαία βάση και εν προκειμένω για τα υπερέσοδα του τριμήνου Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν η φορολόγηση των υπερεσόδων συνέβαινε στα τέλη του έτους, ένα μέρος από αυτά θα αποτυπώνονταν ως μείωση στις χρεώσεις του Δεκεμβρίου, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι προβληματικός ο υπολογισμός των όποιων επισφαλειών, καθώς όσοι πελάτες δεν πληρώνουν εντός 3μήνου, αυτό αποτυπώνεται στους λογαριασμούς των επόμενων μηνών.

Το θέμα των επισφαλειών έχει συμπεριληφθεί στις προβλέψεις της ρύθμισης, ωστόσο η ανησυχία των παρόχων είναι με ποιο τρόπο αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη. Στην διάταξη πάντως αναφέρεται ρητά ότι για τον προσδιορισμό της «εύλογης τιμής» θα συνυπολογίζονται το μέσο κόστος προμήθειας ρεύματος, προσαυξημένο με εύλογο περιθώριο κέρδους και εύλογο ποσοστό για απώλειες συστήματος, λειτουργικό κόστος και επισφάλειες.

Έτερη ανησυχία κάποιων παρόχων αφορά στο hedging (κάποιες εταιρείες έχουν χετζάρει το 60%-70% του κόστους τους), παρ’ ότι και αυτό έχει συμπεριληφθεί στην ρύθμιση. Σύμφωνα με αυτήν, από τα ποσά τα οποία θα προκύπτουν από τη διαφορά της «εύλογης τιμής» με τη «μέση τιμή χρέωσης» (στη βάση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που προμήθευσε κάθε εταιρεία το πελατολόγιό της), θα αφαιρούνται τα ποσά που έχει καταβάλει κάθε πάροχος, στο πλαίσιο εκκαθάρισης μηνιαίων συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και μηνιαίων πράξεων αντιστάθμισης κινδύνου. Όπως λέει συνομιλητής μας, έστω μια εταιρεία που είχε ανακοινώσει στο επίμαχο διάστημα τιμή 500 ευρώ, όμως αγόρασε προθεσμιακά προϊόντα στα 480 ευρώ και τελικά η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 400 ευρώ. Το κόστος για την ίδια δεν ήταν 400 ευρώ, αλλά 480 ευρώ, καθώς τη διαφορά των 80 ευρώ, την έχει ήδη πληρώσει στους traders.

Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι αν τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβαίνουν το ένα μήνα την «εύλογη τιμή», βάση της οποίας θα προσδιορίζονται τα πρόσθετα έσοδα, αλλά τον επόμενο είναι κάτω από τον προαναφερόμενο πήχη, τότε θα γίνεται συμψηφισμός. Τα υπερέσοδα θα είναι η τυχόν θετική διαφορά που θα προκύψει από το ισοζύγιο όλου του τριμήνου.

Κλειδί ασφαλώς του νέου μοντέλου είναι το εύλογο έσοδο το οποίο θα περιγράφεται στην ΚΥΑ, που σημαίνει ότι αλλιώς θα αντιδράσει η αγορά εφόσον αυτό είναι υψηλό και διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση.

πηγή:Energypress

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο