Κόσμος

Η Ινδία αναβαθμίζεται σε τρίτη  παγκόσμια δύναμη;

Η Ινδία αντιμετωπίζεται ως ένας ασιατικός γίγαντας με αξιοθαύμαστα επιτεύγματα

Με βάση τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Ινδία αναβαθμίζεται οικονομικά και αναμένεται να υπερβεί στην παγκόσμια κατάταξη την Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ινδία αντιμετωπίζεται ως ένας ασιατικός γίγαντας με αξιοθαύμαστα επιτεύγματα.

 Η Ινδία έχει σημειώσει την καλύτερη ανάπτυξη στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, με 5,5% κατά μέσο όρο, αλλά θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε σχέση με την αστικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί αυτό, η χώρα πρέπει να επενδύσει στις υποδομές της, με το ύψος των επενδύσεων να φθάνει τα 840 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων από ξένες εταιρείες και την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών της ψηφιακής τεχνολογίας και της ενεργειακής μετάβασης.

 Επιπλέον, το 2023, η Ινδία θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, μπροστά και από την Κίνα, με 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Και ως προς το ΑΕΠ της, αυτό θα ξεπεράσει το αντίστοιχο της Ιαπωνίας και της Γερμανίας το 2027, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να μετατρέψει την πατρίδα του Γκάντι στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμου, πίσω ακριβώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ακόμη, μέχρι το τέλος του έτους, η οικονομία της Ινδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,8%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δηλαδή ανάπτυξη διπλάσια από την ανάπτυξη για την παγκόσμια οικονομία, που προβλέπεται στο 3,2%.

Τελευταίο αλλά όχι στερνό: η Ινδία είναι επίσης η τέταρτη στρατιωτική δύναμη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Aλλά αυτός ο ηγετικός ρόλος αναγκάζει τον ασιατικό γίγαντα να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Η σημαντικότερη από αυτές είναι η ραγδαία αστικοποίησή της. Και τούτο, γιατί η Ινδία εξακολουθεί να είναι μια  κυρίως αγροτική αναδυόμενη οικονομία. Το 64,6% του πληθυσμού της Ινδίας ζει εκτός μεγάλων πόλεων σε σύγκριση με το 37,4% για την Κίνα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Εάν η Ινδία καταφέρει να ανταποκριθεί και σε αυτήν την πρόκληση, δημιουργούνται νέα δεδομένα στη διεθνή, οικονομική και γεωπολιτική, σκακιέρα, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.