Παρατηρώντας κάποιος, με ντυρκεμιανή απόσταση, τα όσα διαδραματίζονται στον κόσμο των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, καταγράφει τις πιο απροκάλυπτες ιδεολογικές χρήσεις σε σχέση με την ψηφοφορία για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ενδεικτικά, πρώην επικεφαλής ενός πούρου φιλελεύθερου κόμματος και αξιοπρεπής γνωστός αναφέρει: «Έχει κάψα φλάντζα ο τύπος». Ο λόγος για τον Έλον Μασκ, αλλά όχι για το ερώτημα καθαυτό. Δηλαδή, η δημόσια ανάρτηση ήταν εκτός χρόνου.
Το ίδιο παρατηρείται σε ανάρτηση παλαιάς μαρξίστριας συμφοιτήτριας και συμπαθούς γνωστής: «Αμερικανιά για να δείξουν το κενό της πολιτικής ύπαρξής τους».
Η γνωστή συμφοιτήτρια δεν υπέπεσε στην αβλεψία τού να μην αναφέρει σε σχόλιο περί τίνος πρόκειται: ο Μασκ καλεί σε ψηφοφορία τους χρήστες του κοινωνικού μέσου που αγόρασε σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να αποκατασταθεί ο λογαριασμός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter.
Αυτή είναι λοιπόν η ερώτηση που έθεσε στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου το βράδυ της Παρασκευής ο εκκεντρικός επιχειρηματίας.
Το πρώτο από τα πολλά που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι ο Μασκ υπερασπίζεται ένα μεταφιλελεύθερο, απόλυτο όραμα για την ελευθερία της έκφρασης. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος, πολιτικά φιλελεύθερος, εις μάτην προσπαθεί να επαναφέρει στη σοσιαλμηντιακή τάξη πραγμάτων τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν κανόνες, που οφείλουμε να σεβόμαστε εκτός του ιδιωτικού μας χώρου, του χώρου της κατοικίας μας, διδάσκει η φιλελεύθερη παραδοχή. Το Twitter είναι κοινωνικό μέσον, που πάει να πει δημόσιο. Η διάκριση ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, προσπαθεί να του υπενθυμίσει ο Ευρωπαίους επίτροπος Μπρετόν, είναι από τις θεμελιακότερες παραδοχές του ευρωπαϊκού και δυτικού πολιτισμού.
Σε ένα πιο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, η διαπλοκή είναι μπροστά μας, αν και είναι ακόμη σε συγκεκαλλυμένη μορφή. Ο επιχειρηματίας Μασκ επιδιώκει προφανώς να αποκαταστήσει τον λογαριασμό του πολιτικού και φίλου του Τραμπ. Αν αυτό έγινε όμως κατόπιν συνεννόησης, είναι κάτι που δεν έχει στοιχειοθετηθεί.
Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι ο Τραμπ βλέπει τον λογαριασμό του στο Twitter να αποκαθίσταται και έτσι, να αποσπά από το νεομηντικό πεδίο την απαραίτητη νομιμοποίηση (κάπου 52% ψήφισαν υπέρ του λογαριασμού του πρώην προέδρου), για να παρακάμψει το νόμιμο, δηλαδή την εισβολή στο Καπιτώλιο.
Κι αυτό είναι ένας ουσιώδης μετασχηματισμός της πολιτικής, αφού επιχειρείται το επικοινωνιακό και το οικονομικό να υπερκεράσουν σε πολιτική σημαντικότητα τον συνταγματικό χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ενδιαφέρον θα έχει λοιπόν για δημοσιογράφους και αναλυτές ο τρόπος αντίδρασης των θεσμών του ομοσπονδιακού κράτους, στο πεδίο του οποίου θεωρείται ότι εμπίπτει το μέσον.