Κόσμος

Daily Mail: Νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα – Συρματοπλέγματα για την «οπλισμένη μετανάστευση» Πούτιν – Λουκασένκο

Καθώς η σφοδρή επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ενισχύουν τα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, εν μέσω φόβου ότι τα εδάφη τους θα μπορούσαν να "πλημμυρίσουν" από μετανάστες

Περισσότερα από 30 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς η σφοδρή επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ενισχύουν τα σύνορά τους με τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία, εν μέσω φόβου ότι τα εδάφη τους θα μπορούσαν να “πλημμυρίσουν” από μετανάστες.

Η τακτική, την οποία οι δυτικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ως «οπλισμένη μετανάστευση» και «υβριδικός πόλεμος», χρησιμοποιήθηκε τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το 2015 και το 2016, η Ρωσία οδήγησε χιλιάδες αιτούντες άσυλο, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, σε συνοριακά σημεία ελέγχου στη βόρεια Φινλανδία.

Στη συνέχεια, το 2021, η ΕΕ κατηγόρησε τον Λουκασένκο ότι παρέσυρε μετανάστες στη χώρα του με ψευδείς υποσχέσεις για διέλευση στην Ευρώπη, προτού τους σπρώξει στα πολωνικά σύνορα και τους αναγκάσει σε παράνομες διελεύσεις.

Σε απάντηση, η Πολωνία κατασκεύασε χαλύβδινους τοίχους και συρματοπλέγματα 185 χλμ κατά μήκος των συνόρων της.

Τώρα, όμως, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης συνεχίζουν να οξύνονται και ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τους εννέα μήνες, πολλοί περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να οχυρώνουν τα σύνορά τους.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν ανακοίνωσε σχέδια για οχύρωση τμημάτων των συνόρων μήκους 1335 χλμ της χώρας της – τα μεγαλύτερα από οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ – με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι  θα βοηθήσουν στην άμυνα του έθνους ενάντια στην «υβριδική απειλή» πιθανής μεγάλης κλίμακας και παράτυπης μετανάστευσης που ενορχηστρώθηκε από το Κρεμλίνο.

Τα κράτη της Βαλτικής, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία θα ακολουθήσουν το φινλανδικό παράδειγμά, ενώ οι Πολωνοί τον περασμένο μήνα άρχισαν ακόμη και να υψώνουν συρματοπλέγματα κατά μήκος των συνόρων τους με το Καλίνινγκραντ – έναν ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Μέχρι το 2025, τα νέα εμπόδια θα έχουν συνολικό μήκος 3389 χλμ.

Αλλά θα προσφέρουν ελάχιστη προστασία από πυραύλους ή τανκς – οι κυβερνήσεις, αντίθετα, αναμένουν από τα τείχη, τους φράχτες και την ηλεκτρονική επιτήρηση να παρέχουν καλύτερο έλεγχο των συνόρων τους και να σταματήσουν τις μεγάλες αυξήσεις μεταναστών.

Τον Αύγουστο του 1961, Σοβιετικοί στρατιώτες στο Ανατολικό Βερολίνο πέρασαν πάνω από 80 χλμ συρματοπλέγματα στο κέντρο της πόλης.

Στόχος του ήταν να αποτρέψει τη διαφυγή του πληθυσμού της Ανατολικής Γερμανίας στη Δύση και σύντομα αντικαταστάθηκε από τσιμεντένια τείχη, ένοπλους φρουρούς, ναρκοπέδια και παρατηρητήρια. 

Αυτός ο φυσικός και ιδεολογικός διαχωρισμός προκάλεσε την έννοια του «Σιδηρούν Παραπετάσματος» – μια παροιμιώδης γραμμή που χώριζε την Ευρώπη σε δύο σφαίρες δυτικής και σοβιετικής επιρροής.

Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989 καθώς η Σοβιετική Ένωση άρχισε να καταρρέει συμβόλιζε την ελπίδα για ανανεωμένη ευρωπαϊκή συνεργασία με τη Μόσχα. 

Ωστόσο, η απόφαση του Πούτιν  τανκς να περάσουν τα ουκρανικά σύνορα στις 24 Φεβρουαρίου άνοιξε μια νέα εποχή αντιπαράθεσης και τώρα την κατασκευή ενός νέου «σιδηρούν παραπετάσματος» – αυτή τη φορά που κατασκευάστηκε από τη Δύση.

«Η «συρματοκουρτίνα» δυστυχώς γίνεται τώρα πραγματικότητα για μεγάλο μέρος της Ευρώπης», δήλωσε ο Κλάους Ντοντς, καθηγητής γεωπολιτικής στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 

«Η αισιοδοξία που είχαμε στην Ευρώπη μετά το 1989 έχει πλέον εκλείψει». 

Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να χτίζουν φράχτες στα σύνορα ως απάντηση σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και άλλους μετανάστες που εισήλθαν στη Νότια Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μόνο το 2015.

Ωστόσο, αυτές οι επιχειρήσεις σημείωσαν υπερένταση το 2021, αφού ο Λευκορώσος αυταρχικός Αλεξάντερ Λουκασένκο αποφάσισε να εξωθήσει χιλιάδες μετανάστες στην Πολωνία.

Ο Michal Baranowski, επικεφαλής του γραφείου της Βαρσοβίας του think tank German Marshal Fund, είπε ότι οι περισσότεροι αναλυτές ασφαλείας πιστεύουν ότι η Λευκορωσία συντόνισε την προσπάθειά της με τη Μόσχα, «αποσταθεροποιώντας ουσιαστικά τα σύνορά μας πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ένας αξιωματούχος ασφαλείας της Πολωνίας, ο Στάνισλαβ Ζαρίν, αναγνώρισε ότι το τείχος των συνόρων δεν εμποδίζει όλους όσοι επιδιώκουν να περάσουν παράνομα, αλλά πρόσθεσε: «Επιτρέπει στις δυνάμεις μας να δράσουν γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξουν τόσο πολύ ανθρώπινο δυναμικό όσο πριν. ‘

Όμως, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πολωνία διαμαρτυρήθηκαν για το ατσάλινο τείχος 18 ποδιών που υψώθηκε κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι κρατά έξω τους πιο αδύναμους ανθρώπους αλλά όχι τους πιο αποφασιστικούς.

Υπήρξαν αναφορές ότι οι μετανάστες που απωθήθηκαν στη Λευκορωσία υπέστησαν κακοποίηση από Λευκορώσους φρουρούς που αρχικά τους βοήθησαν να περάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν τω μεταξύ, είναι γνωστό ότι εγκληματικές συμμορίες περιμένουν σε απόπειρες διακίνησης ευάλωτων μεταναστών που περνούν τα σύνορα. 

πηγή:DailyMail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο