Όλα τα προβλήματά μας είναι επικοινωνιακές παρεξηγήσεις. Δεν ακούμε ο ένας τον άλλον. Η φάση που περνάμε είναι μεν πάρα πολύ δύσκολη, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να μην περάσουμε μέσα από την κρίση της σχέσης του ζευγαριού για να πάμε παρακάτω. Παρόλο που αυτές οι συναισθηματικές καταστάσεις είναι πολύ επώδυνες, περνώντας μέσα από το… τούνελ μπορούμε να βγούμε στο φως.
Έπρεπε να φτάσει η δυσκολία στον πυρήνα, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις βαθιές αλλαγές που απαιτεί ο καινούργιος τρόπος ζωής. Και πυρήνας της οικογένειας είναι το ζευγάρι. Εκείνο που δημιουργεί αυτή τη μεγάλη κρίση στο ζευγάρι είναι ότι έχει αλλάξει πάρα πολύ ο ρόλος και η ταυτότητα και του άντρα και της γυναίκας. Στην παραδοσιακή οικογένεια ήταν αρκετά ξεκάθαροι και οι ρόλοι και οι αξίες και ο σκοπός.
Τι έχει αλλάξει σήμερα;
Οι αλλαγές έχουν γίνει από τον περασμένο αιώνα και η κρίσιμη καμπή ήταν όταν η γυναίκα βγήκε από το σπίτι και εντάχθηκε στον εργασιακό χώρο και στο εργατικό δυναμικό των προηγμένων, βιομηχανικών χωρών. Από τότε η γυναίκα άρχισε να αλλάζει ρόλο. Όλους αυτούς τους αιώνες ασχολούνταν με θέματα σχέσεων, γιατί διέθετε το βιολογικό υπόβαθρο: Το στήθος, τη μήτρα, τον τοκετό, την εγγύτητα, την αγκαλιά.
Πάντοτε στην οικογένεια η γυναίκα είχε αυτόν τον ρόλο: Να σκέφτεται, να λύνει προβλήματα που αφορούσαν τα συναισθήματα και γενικότερα τη σχέση. Με αυτό το υπόβαθρο βγήκε να συναγωνιστεί, αν θέλεις, τον άντρα, να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία, να επιτύχει την ισότητα. Οι κοινωνικές της κατακτήσεις συνεχίζονται και είναι αναμφισβήτητες.
Η γυναικεία «κρεβατομουρμούρα»
Και φτάνουμε σιγά – σιγά στην ισότητα σε αυτό το επίπεδο. Ο άντρας δεν άλλαξε όλο αυτό τον καιρό, όλα αυτά τα χρόνια, γιατί δεν είχε λόγους. Ο ρόλος του, η θέση του μέσα στο κοινωνικό σύνολο ήταν τέτοια, που δεν του επέτρεπε να μετακινηθεί. Όταν είσαι ο κυρίαρχος του κόσμου, τι να αλλάξεις; Αυτοί που επαναστατούν είναι οι από κάτω.
Δεν ασχολούνταν με δάκρυα και με παράπονα και με συναισθήματα… Για αυτό προσάπτουν στις γυναίκες την «κρεβατομουρμούρα», όταν θέλουμε να συζητήσουμε. Επίσης, οι άνδρες ζητούν βοήθεια μόνο για οικονομικά και σεξουαλικά ζητήματα. Γιατί επικρατεί η άποψη πως ο άνδρας πρέπει να φροντίζει τη γυναίκα του και να την ικανοποιεί και σεξουαλικά. Αν δεν την ευχαριστήσει με υλικά αγαθά ή δεν την ικανοποιήσει σεξουαλικά, αισθάνεται ότι αποτυγχάνει, ότι δεν έχει την παραδοχή της.
Τα γυναικεία λάθη στην επικοινωνία με το άλλο φύλο
Είμαστε σε μια μεγάλη κρίση, πολύ έντονη και οι γυναίκες εκφράζουν περισσότερο τον θυμό τους προς τους άνδρες. Οι άνδρες μπορεί να αποχωρούν, μπορεί να κλείνονται, μπορεί να γνωρίσουν μια άλλη γυναίκα, όλα αυτά είναι ο δικός τους τρόπος να αποσυμπιεστούν. Οι γυναίκες, επειδή αισθάνονται από παλιά ότι εξαρτώνται από τον άνδρα, ότι εκείνος δρομολογεί τις διαδικασίες, ότι θα φύγει, ότι θα τις προδώσει, επιλέγουν μια πολύ πιο αμυντική στάση.
Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερα αρνητικά στερεότυπα για τον άνδρα από ότι έχουν οι άνδρες για τις γυναίκες και συχνά δεν βλέπουν τίποτα καλό σε αυτούς. Επιπροσθέτως, ο άνδρας μπορεί και επιβιώνει συναισθηματικά με την εικόνα μέσα του. Από την άλλη, οι γυναίκες, δεν μπορούν εύκολα να αποσυνδεθούν. Την απόσταση τη βιώνουμε σαν εγκατάλειψη, σαν φυγή.