Πολιτική

Το διπλωματικό επεισόδιο στη Λιβύη και ο ατυχής κ. Δένδιας

Είναι γνωστό, από νωρίς το πρωί, το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Λιβύη με πρωταγωνιστή τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος αναμφίβολα δεν χαίρει της εύνοιας της τύχης.

Είναι γνωστό, από νωρίς το πρωί, το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε στη Λιβύη με πρωταγωνιστή τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος αναμφίβολα δεν χαίρει της εύνοιας της τύχης.

Ο ΥΠΕΞ είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει ταξίδι στην Λιβύη. Ως πρώτος σταθμός ορίζεται η Τρίπολη και ως δεύτερος σταθμός του ταξιδιού του κ. Ν. Δένδια ορίζεται η Βεγγάζη.

Ως όρος για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ τίθεται η συνάντηση με τον Μοχάμεντ Μένφι, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, δεν είναι επιθυμητή η συνάντηση και η ανταλλαγή απόψεων με κάποιον άλλο κρατικό αξιωματούχο της χώρας της βόρειας Αφρικής, με την οποία η Τουρκία συνήψε συμφωνία τον περασμένο Οκτώβριο, συμφωνία που εδράζεται στο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019. Πρόκειται, ως γνωστόν, για το μνημόνιο που έχει καταδικαστεί από την πατρίδα μας και – ευρύτερα – τη διεθνή κοινότητα ως «παράνομο».

Στο αεροδρόμιο όμως δεν τον περιμένει ο Μοχάμεντ Μένφι αλλά η Υπουργός Εξωτερικών του Μ. Μένφι, Νάιλα Μάνγκους.

Ο κ. Δένδιας αρνείται να συνομιλήσει με την κ. Νάιλα Μάνγκους και αναχωρεί για τον δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του, για την Βεγγάζη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναφέρεται ότι έγινε ο Μ. Μένφι αθέτησε τη συμφωνία του: «Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Βέβαια, ο Μοχάμεντ Μένφι δεν είναι κάποιος άγνωστος στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Πρόκειται για διπλωμάτη καριέρας, που έχει υπηρετήσει και στην πρεσβεία της Λιβύης στη χώρα μας. Έχει δεσμευτεί, σε αυτόν τον νέο ρόλο του, να οδηγήσει τη Λιβύη σε εκλογές, αν και οι δημοκρατικές του πεποιθήσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν στέρεες.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο κ. Νίκος Δένδιας αποδεικνύεται ως άνθρωπος αγαθών προαιρέσεων ακόμη και έναντι συνομιλητών με δημοκρατικά προβληματικό παρελθόν.

Είναι, ανάμεσα στα άλλα, γνωστό ότι έχει αποκαλέσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν «ανοιχτόκαρδο ανατολίτη», δηλώνοντας επί λέξει: «Στη διαπροσωπική επαφή είναι (σ.σ.:ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) συμπαθής άνθρωπος, έχει το ανοιχτόκαρδο του ανατολίτη. Από την άλλη, πολλές φορές εκφράζει σκέψεις που δεν είναι συμβατές με το πώς βλέπουμε εμείς την πραγματικότητα».

Ορθά υποστηρίζεται και ορθά διδάσκεται ότι η πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν. Ωστόσο, ο κ. Νίκος Δένδιας είναι ένας άνθρωπος αγαθών προαιρέσεων, όπως αποδεικνύεται στις περιπτώσεις του Λίβυου Μοχάμεντ Μένφι και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Πρόκειται, ως φαίνεται, περί στοιχείου ιδιοσυγκρασιακού, που δεν τον καθιστά υποχρεωτικά πολιτικώς αφελή. Διαπιστώνεται όμως μια σειρά, μια αλυσίδα ατυχιών για τον κ. Δένδια, απέναντι σε πολιτικούς ηγέτες με ελλειμματικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά, σε εσωτερικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.