Κόσμος

Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία σε τροχιά ένταξης στη ζώνη Σένγκεν

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν επί του θέματος σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι η ομοφωνία των 27 κρατών μελών είναι απαραίτητη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε εκ νέου τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεχθούν την πλήρη ενσωμάτωση στη ζώνη Σένγκεν τριών χωρών της ΕΕ μεταξύ των πέντε που εξακολουθούν να αποκλείονται. Πρόκειται για τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία. Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν επί του θέματος σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι η ομοφωνία των 27 κρατών μελών είναι απαραίτητη.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητά από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο συγκεντρώνει τα 27 κράτη μέλη, «να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση για να εξουσιοδοτήσει τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Ρουμανία να συμμετάσχουν πλήρως στον χώρο Σένγκεν». Η Επιτροπή αιτιολογεί το αίτημά της, επισημαίνοντας ότι αυτές οι τρεις χώρες σέβονται τους απαραίτητους κανόνες και τα κριτήρια ένταξης.

Η Κομισιόν ζητούσε αυτή τη διεύρυνση εδώ και πολύ καιρό, με την υποστήριξη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά ορισμένα διστακτικά κράτη μέλη ζητούσαν πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν επί του θέματος σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου. Η ομοφωνία των 27 είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η άρση των συνοριακών ελέγχων με αυτές τις τρεις χώρες.

Η εξαφάνιση των εσωτερικών συνόρων έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν: τα κράτη μέλη που βρίσκονται στα σύνορά του έχουν την ευθύνη να οργανώνουν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα αυτά.

Ο χώρος Σένγκεν, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένας χώρος, στον οποίο είναι δυνατή η μετακίνηση χωρίς διαβατήριο και όπου οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν καταρχήν καταργηθεί. Υπενθυμίζεται, δε, ότι συγκεντρώνει 26 χώρες που αντιπροσωπεύουν 420 εκατομμύρια κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων 22 κρατών μελών της ΕΕ και 4 συνδεδεμένων κρατών.