Κόσμος

Ζελένσκι: «Με την Πολωνία»

Είναι κοινός τόπος ότι, όταν πρόκειται για επιθετική στρατιωτική επίθεση εναντίον ξένου εδάφους, εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα, με πρώτο το σενάριο της προβοκάτσιας

Παρεξηγείται, ως φαίνεται, η έννοια της διεθνούς κοινωνίας από συγκεκριμένους παράγοντες και από συγκεκριμένες χώρες, τις οποίες πρόκειται αναλυτικά να κατονομάσουμε. Η Πολωνία έχει δεχθεί επίθεση από ρωσικούς πυραύλους, δηλαδή από πυραύλους κατασκευασμένους στη Ρωσική Ομοσπονδία του Βλαδίμηρου Πούτιν, και στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη δεν ζούμε σε μια αχανή ζούγκλα θεσμικά αδόμητη και νομικά ανοργάνωτη. Υπάρχουν κανόνες και διεθνείς οργανισμοί που ορίζουν το πλαίσιο της ελευθερίας εθνών και κρατών.

Το γεγονός, το αντικειμενικό δεδομένο, είναι ότι η Πολωνία δέχθηκε ρωσική πυραυλική επίθεση εν έτει 2022. Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, στο χωριό Σεβόντοφ, στις 15:40 ώρα Πολωνίας, «κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δύο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας» και κλήθηκε, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πρέσβης της Ρωσίας για την παροχή λεπτομερών εξηγήσεων. Δύο νεκροί είναι λοιπόν, σύμφωνα με την πολωνική πλευρά, ο απολογισμός της πυραυλικής επίθεσης της Ρωσίας, επίθεση που προδήλως έγινε μετά από σχετική εντολή του προέδρου Β. Πούτιν.

Είναι κοινός τόπος ότι, όταν πρόκειται για επιθετική στρατιωτική επίθεση εναντίον ξένου εδάφους, εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα, με πρώτο το σενάριο της προβοκάτσιας. Αυτό έπραξαν και συνεχίζουν να πράττουν κυβερνήσεις εθνικών κρατών και ηγεσίες διεθνών οργανισμών και υπερεθνικών οντοτήτων.

Η Ουκρανία, ως κατεξοχήν άμεσα ενδιαφερόμενη χώρα, εξέτασε τα δεδομένα και έλαβε δημόσια θέση. Με βάση την τοποθέτηση του πρόεδρου της χώρας, του Β. Ζελένσκι, που βλέπει τη χώρα του να γίνεται η υποδοχή φρικαλεοτήτων και θηριωδιών επί εννέα σχεδόν μήνες κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, η Ρωσία είναι η υπεύθυνη για την εκτόξευση του φονικού πυραύλου και κάλεσε το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει τα άρθρα 4 και 5 της Συμμαχίας, που προβλέπουν διαβουλεύσεις για την εξέταση της σοβαρότητας της απειλής και συλλογική άμυνα των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται κοντά στους ρωσικούς πυραύλους. Να εκτοξεύονται πυραύλους στο έδαφος του ΝΑΤΟ Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση» και εξέφρασε, απευθυνόμενος στον πολωνικό λαό, τη «δυτική Ουκρανία» κατά την περίφημη ρήση του Ιωσήφ Στάλιν, την πλήρη συμπαράστασή του: «Θέλω να πω σε όλους τους Πολωνούς αδελφούς και αδελφές μας: Η Ουκρανία θα σας υποστηρίζει πάντα! Ο τρόμος δεν θα πτοήσει τους ελεύθερους ανθρώπους! Η νίκη είναι δυνατή όταν δεν υπάρχει φόβος! Η Ρωσία τρομοκρατεί εμάς και όλους όσους μπορεί να φτάσει».

Το ίδιο κλίμα προσεγγίσεων του θλιβερού γεγονότος επαναλαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 διά στόματος της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναφέρει σε ανάρτησή της: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Πολωνία μετά την έκρηξη στα σύνορά της. Όσο θα προχωρά η έρευνα, παραμένουμε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας για τα επόμενα βήματά μας».

Αμερικανορωσική ευθυγράμμιση απόψεων;

 Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υιοθετούν πλήρως την προσέγγιση της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Ευρώπης των 27.

Ανεξάρτητα από τις διάφορες πληροφορίες και δημοσιεύματα, που επικαλούνται πηγές από το Πεντάγωνο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο πύραυλος που έσπειρε το θάνατο στους Πολωνούς να μην εκτοξεύθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία: «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία την Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».

Εξ αντικειμένου, ο Μπάιντεν, ο οποίος επιπλήττει για «αγνωμοσύνη» τον πρόεδρο της Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα, έρχεται πιο κοντά στην επίσημη ρωσική θέση για τον χθεσινό βομβαρδισμό.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας αναφέρει στην επίσημη δήλωσή του: «Οι δηλώσεις των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων σχετικά με την υποτιθέμενη πτώση ρωσικών πυραύλων στην περιοχή του οικισμού Przewoduv είναι μια σκόπιμη προβοκάτσια προκειμένου να κλιμακωθεί η κατάσταση. Πολωνικά κρατικά σύνορα με ρωσικά μέσα καταστροφής».

Της τοποθέτησης Μπάιντεν είχε προηγηθεί η δημόσια παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος και κάλεσε σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε ένα πνεύμα κατευνασμού, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στην Ουκρανία, όταν του ζητήθηκε να τοποθετηθεί για τον βομβαρδισμό στην Πολωνία, λέγοντας ότι «είναι  απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία». 

Ανεξάρτητα λοιπόν από δημοσιεύματα και διαρροές, η Ευρώπη των 27, στην οποία ανήκει και η χώρα μας, και η Ουκρανία ζητούν να εφαρμοσθεί η διεθνής νομιμότητα, εκτιμώντας ότι η ρίψη του ρωσικού πυραύλου έγινε από τη Ρωσία. Επικαλούμενες το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα, ζητούν να σταθούμε στο πλευρό της Πολωνίας, όπως τονίζει και ο Ζελενσκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο