Κόσμος

Η Ουγγαρία επικυρώνει την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

H Ουγγαρία καθυστερεί την υπερψήφιση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, συνδέοντας το ζήτημα με την ψήφιση νόμων που θα ικανοποιούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ περνάει μέσα από τη σύμφωνη γνώμη της Ουγγαρίας και της Τουρκίας. Η Ουγγαρία φαίνεται να τηρεί την υπόσχεσή της για την παροχή συναίνεσης στην ενταξιακή πορεία και προοπτική των δύο χωρών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία καθυστερεί την υπερψήφιση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, συνδέοντας το ζήτημα με την ψήφιση νόμων που θα ικανοποιούν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει αρνηθεί την επικύρωση, αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί και είχε επαναλάβει την υποστήριξή του προς τις δύο σκανδιναβικές χώρες, αναμένοντας τη συνταγματικά προβλεπόμενη επικύρωση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προκειμένου να θεμελιώσει και να αιτιολογήσει αυτήν την καθυστέρηση, ο Όρμπαν είχε προτείνει το να τεθούν νομοθετικά εμπόδια λόγω των πολλών μέτρων κατά της διαφορά που πρέπει να λάβει το εθνικό κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ως απάντηση στις αιτιάσεις της Commission αναφορικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται η δημόσια διοίκηση και το κράτος δικαίου στη Βουδαπέστη.

Αν η κυβέρνηση του Β. Όρμπαν δεν προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η Ένωση έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να μπλοκάρει τα κοινοτικά κονδύλια τα οποία ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ και τα έχει πραγματικά ανάγκη η ουγγρική οικονομία.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό των κοινοτικών ενστάσεων το γεγονός ότι το  Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι δεν θεωρεί την Ουγγαρία πραγματική δημοκρατία, λόγω των προβλημάτων κακοδιαχείρισης στη δημόσια διοίκηση και των σοβαρών ελλειμμάτων στο σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ο Όρμπαν φαίνεται, λοιπόν, αποφασισμένος να υποχωρήσει απέναντι στις ενωσιακές πιέσεις και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό, εντούτοις, δεν σημαίνει ότι η Ουγγαρία και η Τουρκία, που είναι η άλλη χώρα που είναι αναγκαίο να προχωρήσει στην επικύρωση, θα έπρεπε να ταυτίζονται. Πρόκειται για δύο θεμελιακά διαφορετικές περιπτώσεις, αφού η Τουρκία αρνείται, κατηγορώντας τους Σουηδούς  ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.