Μετά τη ρίψη δύο πυραύλων στο πολωνικό έδαφος, ακολούθησαν οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, καθώς και η σχετική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανοίγουν το δρόμο για την επαναφορά στην ηρεμία στον δυτικό κόσμο, παρά τις ουκρανικές αντιρρήσεις.
Συγκεκριμένα, για το δυτικό στρατόπεδο, είναι «απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», προέτρεψε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, καλώντας για «ενδελεχή έρευνα».
Η Πολωνία, από την πλευρά της, η χώρα δηλαδή που δέχθηκε το αδόκητο πλήγμα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής προβοκάτσιας. Ο Β. Πούτιν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, εξωτερικά και εσωτερικά, μετά τις ουκρανικές ανακαταλήψεις εδαφών με την πολύτιμη συνδρομή άλλων δυτικών χωρών.
Σε μήνυμα, ωστόσο, που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας στο Facebook, Ολέκσιγι Ντανίλοβ, αναφέρεται ότι η Ουκρανία ζητά από κοινού έρευνα για την έκρηξη της Τρίτης και ζητά πρόσβαση σε πληροφορίες που επέτρεψαν στους δυτικούς συμμάχους της να απορρίψουν την ευθύνη της Ρωσίας.
Σε απάντηση, ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι πιθανή συμμετοχή της Ουκρανίας στην έρευνα θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη τόσο από την Πολωνία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν στείλει ειδικούς στο σημείο της επίμαχης έκφρασης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, Β. Ζελένσκι ζήτησε να δοθεί πρόσβαση στους Ουκρανούς εκπροσώπους στον τόπο της έκρηξης. Αυτό έχει αναζωπυρώσει φόβους να δούμε τη σύγκρουση να εξαπλώνεται σε γειτονικές χώρες στο όνομα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών του ΝΑΤΟ εν όψει της επιθετικότητας, αν και οι φόβοι είναι υπερβολικοί.
Η ίδια η Ρωσία αρνήθηκε ότι εκτόξευσε πύραυλο σε πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και η Μόσχα επαίνεσε τη συγκράτηση που επέδειξε η Ουάσιγκτον, κατά τη σύντομη κρίση στο πολωνικό έδαφος.