Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη υπογραμμίζει την ανάγκη της Τουρκίας για ασφάλεια, που η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα κράτη της Ευρώπης δεν εκτιμούν επαρκώς. Η Τουρκία πλήττεται από την τρομοκρατία πιο συχνά από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, απαιτεί την αλληλεγγύη των συμμάχων της, όπως συμβαίνει τώρα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, με αντάλλαγμα τη συμφωνία για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα βόρεια.
Στο μνημόνιο, βάσει του οποίου διαπραγματεύονται τα τρία κράτη, το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, όχι όμως και οι YPG και PYD, οι οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας. Αλλά η Τουρκία είχε επιμείνει σε αυτό.
Τώρα η Άγκυρα τους κατηγορεί για την επίθεση. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα μπορούσαν να δουν κάποιο όφελος από τον βομβαρδισμό τους σε μια τέτοια λίστα τρομοκρατίας.
Η τρομοκρατική επίθεση δεν προμηνύεται καλό για τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023. Οι Τούρκοι έχουν νωπές αναμνήσεις από τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών του Νοεμβρίου του 2015 που ήταν ένας από τους πιο αιματηρούς χρόνους στην πρόσφατη ιστορία. Ο Ερντογάν βγήκε πιο δυνατός από τις εκλογές . Όσο περισσότερο ενδιαφέρονται οι άνθρωποι για την ασφάλειά τους, τόσο πιο πρόθυμοι είναι να δεχτούν περαιτέρω περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες τους.
Το αυστηρό μπλακ άουτ ειδήσεων θα μπορούσε να είναι προμήνυμα ότι η κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δικαιώματα πριν από τις εκλογές.