Μέλη της οικογένειας του πρώην κρατούμενου σε ρωσική φυλακή, ο οποίος αυτομόλησε στην Ουκρανία, αφού στρατολογήθηκε από την ιδιωτική στρατιωτική ομάδα Wagner που συνδέεται με το Κρεμλίνο, εξέφρασαν «τρόμο» για την εκτέλεσή του μετά την εμφάνιση ενός φρικιαστικού βίντεο την Παρασκευή που τον έδειχνε να χτυπιέται επανειλημμένα με βαριοπούλα.
Πλάνα από τη δολοφονία του Γεβγκένι Νούζιν δημοσιεύτηκαν το Σαββατοκύριακο από το κανάλι Grey Zone του Telegram που συνδέεται με την Βάγκνερ.
Ο 55χρονος Νούζιν εξέτιε ποινή κάθειρξης 24 ετών για φόνο που διέπραξε το 1999, όταν αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο και στρατολογήθηκε από τη Βάγκνερ, υπό τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρό Ρώσο επιχειρηματία και στενό σύμμαχο τουΒλαντιμίρ Πούτιν.
Μετά τη σύλληψή του από τις ουκρανικές δυνάμεις τον Σεπτέμβριο, ο Νουζίν έδωσε μια σειρά συνεντεύξεων στη χώρα, στις οποίες είπε ότι είχε ενταχθεί στην ομάδα Wagner για να βγει από τη φυλακή και ότι γρήγορα κατέστρωσε ένα σχέδιο παράδοσης του στην Ουκρανία.
Στις συνεντεύξεις, επέκρινε επίσης τη ρωσική ηγεσία και εξέφρασε την επιθυμία του να ενταχθεί στις ουκρανικές δυνάμεις και να πολεμήσει εναντίον της Μόσχας.
Ο γιος του Ίλια, επιβεβαίωσε στον Guardian τη Δευτέρα ότι ο άνδρας στο βίντεο ήταν ο πατέρας του, αλλά αρνήθηκε να περαιτέρω σχόλια, επικαλούμενος «ανησυχίες για την ασφάλεια του».
Σε συνέντευξή του στη ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulagu.net αργά την Κυριακή, ο Ίλια Νούζιν είπε ότι η οικογένειά του έμαθε για τον θάνατο του πατέρα τους μέσω του Telegram, γεγονός που τους άφησε «τρομοκρατημένους».
«Όλη η οικογένειά μας δάκρυσε βλέποντας το βίντεο… δολοφονήθηκε σαν ζώο», είπε ο Νούζιν.
Ο Νούζιν φέρεται να κατέληξε στη Ρωσία, μετά από ανταλλαγή αιχμαλώτων, μία είδηση που έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και ελπίζω να φτάσουμε στην ουσία αυτού», δήλωσε στον Guardian ο Βλαντιμίρ Οσέσκιν, επικεφαλής της Gulagu.net, μιας ομάδας δικαιωμάτων που επικεντρώνεται σε φερόμενες καταχρήσεις στο ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα.
«Η Ουκρανία είχε ευθύνη απέναντι στον Νούζιν και δεν έπρεπε να ανταλλαγεί, δεδομένων των κινδύνων που αντιμετώπιζε στη Ρωσία».
Ο Οσέτσκιν είπε ότι όλα τα σημάδια έδειχναν την εμπλοκή της Βάγκνερ στη δολοφονία και είπε ότι σχεδίαζε να στείλει αίτημα στις αρχές της Ρωσίας για την έναρξη ποινικής διερεύνησης, ωστόσο σημείωσε πως η οργάνωση δεν θα ήταν σε θέση να διαπράξει αυτή τη μεσαιωνική εκτέλεση χωρίς την έγκριση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας».
Ο Πριγκόζιν, ο οποίος υπόκειται σε δυτικές κυρώσεις για τον ρόλο του στον Βάγκνερ, εξέφρασε την Κυριακή την επιδοκιμασία του για τη δολοφονία, χαρακτηρίζοντας τον Νούζιν «προδότη».
Το Κρεμλίνο προσπάθησε τη Δευτέρα να αποστασιοποιηθεί από το βίντεο, το οποίο έχει συζητηθεί ευρέως στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ να λέει ότι «δεν ήταν δική μας δουλειά».
Ο Πριγκόζιν στρατολογεί στρατιώτες από το εκτεταμένο σωφρονιστικό σύστημα της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις έντονες ελλείψεις προσωπικού στο πεδίο της μάχης. Σύμφωνα με μια ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Βάγκνερ έχει στρατολογήσει περισσότερους από 20.000 κρατούμενους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία μέχρι στιγμής.
Υπήρξαν επίσης ευρέως διαδεδομένες αναφορές για στρατολόγηση ξένων καταδίκων από τη Βάγκνερ σε φυλακές σε όλη τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πολιτών από τα πέντε έθνη της Κεντρικής Ασίας.