Κόσμος

Η κυβέρνηση Σούνακ επί το έργον

H Μεγάλη Βρετανία της εποχής Σούνακ, που αρχίζει, έρχεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό που υπερβαίνει το 10% και λόγω των ενεργειακών κρίσεων που προκαλούν άνοδο των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος

«Σηκώνει τα μανίκια» το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης των Συντηρητικών, υπό τον Ρίσι Σούνακ, της τρίτης διαδοχικής συντηρητικής κυβέρνησης έως τώρα, κατά τη φετινή χρονιά. Στα οξύτατα προβλήματα που κληρονόμησε, η κυβέρνηση σκέπτεται να απαντήσει, με βάση δηλώσεις και αναφορές του βρετανικού Τύπου, με αύξηση της φορολογίας και με μείωση των δημοσίων δαπανών, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Βρετανία της εποχής Σούνακ, που αρχίζει, έρχεται αντιμέτωπη με έναν πληθωρισμό που υπερβαίνει το 10% και λόγω των ενεργειακών κρίσεων που προκαλούν άνοδο των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος.

Αυτό έχει ως άμεση συνέπεια την ευρύτατη δυσαρέσκεια των κατώτερων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση του ιστορικού αντιπάλου των Τόρηδων, του κόμματος των Εργατικών.

Το τοπίο δεν έχει ακόμη πλήρως αποσαφηνισθεί ως προς τις οριστικές αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, αναμένεται να ανακοινώσει μια αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος με σκοπό να φορολογήσει περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα και να επιβάλει σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

Γύρω από αυτές τις δύο σταθερές πρόκειται να αρθρωθεί η πολιτική των Συντηρητικών, χωρίς να είναι ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες.

Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Σούνακ δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την οδό του λεγόμενου «μίνι προϋπολογισμού» της Λιζ Τρας, που προκάλεσε πανικό στις αγορές και γενικευμένη αβεβαιότητα των οικονομικών των βρετανικών νοικοκυριών.

Ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού επρόκειτο να παρουσιαστεί στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά ο Τζέρεμι Χαντ, αφού διορίστηκε εκ νέου από τον Ρίσι Σουνακ, θεώρησε ότι θα ήταν φρόνιμο να αναβληθεί η παρουσίαση για τις 17 Νοεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νέος πρωθυπουργός της χώρας γνωρίζει καλά ότι  θα πρόκειται για επώδυνες και δύσκολες αποφάσεις, όπως έχει επισημάνει. Παράλληλα, ξέρει όμως η πρωθυπουργική του θητεία θα κριθεί στο πεδίο της οικονομίας. Για αυτόν τον λόγο, θέλει να εξαντλήσει όλα τα δυνατά χρονικά περιθώρια. Θέλει να είναι βέβαιος ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη και οι αβλεψίες που είχε καταλογίσει στην προκάτοχό του. Οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ καραδοκούν για να αποσπάσουν εκλογικά και πολιτικά οφέλη, έχοντας ήδη υψώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στους Τόρηδες του Σούνακ.